Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

OBROVSKÝ ÚSPECH: Slovenská astrobiologička by mohla letieť na Mesiac!

Z milióna záujemcov sa Michaela Musilová dostala do úzkeho výberu! Vo vesmíre by aj rada tancovala a spievala, keďže je to podľa nej niečo, čo „spája mnoho ľudí po celom svete“.

Japonský miliardár Jusaku Maezava v marci spustil prihlasovací proces pre osem civilistov, s ktorými sa vydá na let okolo Mesiaca plánovaný na rok 2023. Zo zhruba milióna záujemcov z celého sveta do užšieho výberu postúpilo iba pár tisíc. Jednou z nich je aj slovenská astrobiologička Michaela Musilová.

Misia programu dearMoon má byť let okolo Mesiaca ďalej, než kedy človek v minulosti letel. Prihlásila som sa, pretože sa mi páčil nápad Maezavu zobrať so sebou ľudí, ktorí sú kreatívni a chcú pomáhať ďalším ľuďom. Je to tak skvelá možnosť, ako sa zapojiť do nového typu vesmírnych misií, ktoré sú vedené cez súkromný sektor a nielen cez vesmírne agentúry, ako to bolo donedávna,“ povedala.

Maezava (45) sa v roku 2018 prihlásil ako prvý pasažier, ktorý využije súkromný let okolo Mesiaca vesmírnou loďou americkej spoločnosti SpaceX. Podnikateľ kúpil všetky miesta na palube a oznámil svoje plány na výber ôsmich pasažierov. Ľudská posádka sa k Mesiacu vydá prvýkrát od poslednej misie Apollo v roku 1972.

Musilová uviedla, že ak by ju do posádky vybrali, na misiu by sa pokúsila zobrať aspoň jeden vedecký experiment. Najradšej by som viedla astrobiologický výskum spojený s prežitím rôznych organizmov v extrémnom vesmírnom prostredí,“ vysvetlila s tým, že jej hlavným cieľom misie by bola popularizácia vedy, výskumu a všetkého spojeného s vesmírom.

„Bolo by to v duchu hlavného cieľa programu dearMoon priniesť kreatívnych ľudí do vesmíru, ktorí zároveň chcú svoje skúsenosti zdieľať s ďalšími a pomôcť im. V rámci takýchto aktivít by som vytvorila rôzne druhy umenia vo vesmíre, písala by som články, nahrala rôzne vzdelávacie a umelecké videá,“ spresnila. Vo vesmíre by aj rada tancovala a spievala, keďže je to podľa nej niečo, čo „spája mnoho ľudí po celom svete“.

Zdroj: TASR

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.