Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Odborníci varujú: Aj vodu treba vedieť piť!

Dospelý muž by mal denne vypiť 2 a pol litra vody. Dospelá žena 2 litre.

Dnes si pripomíname Svetový deň obličiek

Cieľom tohtoročného Svetového dňa obličiek je informovať verejnosť o funkciách obličiek, o ich ochoreniach, ako aj o rizikových faktoroch vzniku chorôb či potrebe včasnej diagnostiky, liečby a prevencie. Lekári pri tejto príležitosti vyzývajú ľudí, aby začínali každý deň pohárom vody a ponúkli ho aj iným. S pitným režimom to však podľa nich netreba preháňať!

Mottom tohtoročného Svetového dňa obličiek je – Zdravé obličky pre všetkých. Ochorenia obličiek postihujú celosvetovo až 500 miliónov ľudí. Tí ich však často vnímajú iba ako orgán potrebný pri tvorbe moču, a to, že majú v tele mnoho ďalších nenahraditeľných funkcií, si neuvedomujú. Zníženie funkcie obličiek má však vplyv na celý organizmus a zasahuje aj zdanlivo nesúvisiace orgány. Je častou príčinou srdcovocievnych chorôb, zvyšuje krvný tlak, spôsobuje anémiu, infekcie, ochorenie kostí, zvyšuje hladinu cholesterolu a spôsobuje aj ďalšie nepríjemné zdravotné problémy.

Pre správnu funkciu obličiek je nevyhnutný dostatočný pitný režim. Pri nedostatku tekutín sa obličky snažia udržať čo najviac vody v organizme, no tým zároveň zadržiavajú toxické látky, ktoré by sa inak z tela vylúčili. Nedostatok vody tiež zhusťuje krv, čím sa zhoršuje prekrvenie a okysličenie orgánov. Dodržiavať pitný režim však neznamená, že každý človek musí denne vypiť tri či dokonca päť litrov vody. Aj v tomto prípade platí, že menej je viac a pri dopĺňaní tekutín treba brať ohľad na hmotnosť, vek, pohlavie, podnebie či teplotu vzduchu, ako aj na zloženie jedálnička, zdravotný stav či fyzickú aktivitu.

Podľa odporúčaní Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín, ktorý zohľadňoval mierne európske podnebie a mierny stupeň fyzickej záťaže, by mal dospelý zdravý muž denne prijať asi dva a pol litra tekutín a žena asi dva litre. Nikto by však nemal zabúdať na to, že asi 20 percent potrebných tekutín sa do tela dostane zo stravy.

Zdroj: SITA

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.