Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Megahit Blurred Lines už zarobil 15 miliónov eur!

Robin Thicka však obviňujú, že skladbu okopíroval!

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Autor hitu Blurred Lines na ňom stále zarába!

Veľký hit Blurred Lines americko-kanadského speváka Robina Thicka priniesol zisk 16,68 milióna amerických dolárov, čo je v prepočte takmer 15 miliónov eur! Informácia bola zverejnená počas súdneho procesu o tom, či obľúbená skladba z roku 2013 kopíruje pieseň Got To Give It Up Marvina Gaya.

Zo zisku Robinovi Thickemu vyplatili 5,66 milióna dolárov (približne 5 miliónov eur). Spevákovi Pharrellovi Williamsovi spolupráca na skladbe priniesla 5,15 milióna dolárov (4,6 milióna eur) a rapper T.I., ktorý v skladbe hosťoval, získal 704-tisíc dolárov (632-tisíc eur). Zvyšok si rozdelili nahrávacie spoločnosti. Podľa ďalších údajov Thickemu skladba priniesla ďalších 11 miliónov dolárov (9,88 milióna eur) vďaka koncertovaniu.

Ukradnutý hit?

Zverejnené informácie majú pomôcť určiť prípadný ujdený zisk, ktorý počas súdneho procesu žiadajú vyplatiť potomkovia legendárneho hudobníka Marvina Gaya. Tí totiž tvrdia, že Blurred Lines vychádza z jeho piesne Got To Give It Up.

Autori skladby Blurred Lines sa už v roku 2013 preventívne obrátili na súd so žiadosťou o rozhodnutie, či v tomto prípade ide o plagiátorstvo. Federálny sudca ale odporučil, aby o tom rozhodol proces s porotou. Thicke tiež ponúkol potomkom hudobníka šesťcifernú sumu ako odškodné, čím sa chcel vyhnúť prípadnej žalobe. Tí však toto riešenie odmietli a v októbri žalobu podali. Zahrnuli do nej aj úryvky z rozhovorov, v ktorých sa Thicke údajne sám priznal ku skopírovaniu skladby Got To Give It Up. Za každé porušenie autorských práv žiadajú odškodné až 150-tisíc dolárov (v prepočte približne 119-tisíc eur) a tiež časť ziskov z predaja obidvoch Thickových singlov.

Zdroj: SITA

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.