Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Ako na kašeľ?

Aj vy zakašlete a utekáte pre pomoc do lekárne? Skúste najskôr lieky, ktoré nájdeme v prírode.

Tymián
Možno túto bylinku používate iba v kuchyni, no vedeli ste, že v Nemecku ho používajú na liečbu kašľa, infekcie horných dýchacích ciest i na zmiernenie prejavov astmy? Lístky tymiánu obsahujú flavonoidy a ďalšie upokojujúce látky, ktoré poskytujú uvoľnenie a znižujú zápalové procesy. Čaj sa pripravuje zaliatím dvoch čajových lyžičiek vriacou vodou. Nechajte lúhovať desať minút a preceďte! Pridajte med a citrón, ktoré účinky ešte zvýšia a dodajú odvaru chuť.
Sladké drievko
Koreň sladkého drievka sa už stáročia používa na liečbu dráždivého kašľa. Koreň sa zaleje vriacou vodou a lúhuje sa 24 hodín. Pomáha upokojiť podráždené hrdlo a zmierniť kašeľ. Zázvor Tento úžasne silný prírodný liek nemôžeme vynechať. Východná medicína ho už od nepamäti odporúča na liečbu príznakov prechladnutia a chrípky. Dokáže zmierniť bolesť a pôsobí protizápalovo.

Domáci medový sirup Aj vedecké výskumy sú dôkazom toho, že med je pri liečbe kašľa účinný. Doprajte si len tak lyžičku kvalitného medu alebo si ho pridajte do čaju (pozor! nie do horúceho inak jeho liečivé účinky zmaríte), zmiešajte s kokosovým olejom a citrónovou šťavou. Osvedčeným receptom starých mám na bolesť hrdla je i teplé mlieko s medom, ktoré vypijete pred spaním.

Mäta a eukalyptus Listy z týchto dvoch voňavých rastlín sú dobre známe svojimi liečivými vlastnosťami. Mentol dokáže upokojovať hrdlo a znižuje produkciu hlienu. Nad odvarom z mäty je veľmi účinné aj naparovanie. Okrem toho môžete vyskúšať i vdychovanie esenciálneho mätového olejčeka, ktorý si nakvapkáte do aromalampy. Eukalyptový olej zmiešajte s včelím voskom a kokosovým olejom a vytvorenou masťou natierajte hrdlo. Uľaví sa vám.
Voda a tekutiny
Voda hrá dôležitú úlohu v tráviacom procese. Ak náš organizmus bojuje s chorobami, je zvýšený prísun tekutín pri liečbe dôležitý. Voda navyše stimuluje prehĺtanie a redukuje hlieny. Tekutiny prijímajte i v podobe polievok a bylinkových čajov. Nepite a nejedzte však nič horúce.

Kedy už domáca medicína nestačí a treba navštíviť lekára? Kašeľ môže byť sprievodným príznakom nádchy a upchatého nosa. Podráždenie môžu vyvolať i alergény. Ak kašeľ neprestáva ani po týždni a dokonca sa zhoršuje, mali by ste navštíviť lekára.

Zdroj: info.sk

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.