Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Pomalá móda

Aj váš šatník praská vo švíkoch, pretože je plný zbytočností?

„75% nevyužitého textilného materiálu končí na skládkach. Je to ekvivalent jedného smetiarskeho auta plného oblečenia, každú sekundu končiaceho na smetisku.“

Pulse of the Fashion Industry 2018 Report

Dnes je oblečenie také lacné! Tričiek za 5 eur môžete mať množstvo. Rýchla móda dnešných dní produkuje kolekcie skoro každý týždeň. Štatistiky uvádzajú, že odevné reťazce zrecyklovali menej ako 1% všetkého nevyužitého oblečenia.

Dbá sa na nízke ceny, nehľadiac na neekologické výrobné procesy. Samostatnou kapitolou je aj vykorisťovanie pracovníkov v odevných fabrikách. Zlé finančné ohodnotenie a zúfalé pracovné podmienky sú súčasťou tohto kolotoča.

Pomalá móda je opakom tejto mašinérie. Jej producenti dbajú na zero waste a nadčasový dizajn výrobkov. Zmenšujú objemy produkcie, materiály nachádzajú v domácich zdrojoch a garantujú riadne zaobchádzanie a plácu výrobcom textilu.

Aby ste aj vy prispeli svojou troškou k zlepšeniu sveta, môžete podporiť domácu pomalú módu. Oblečenie je možno trochu drahšie, no je nadčasové a variabilné. Ďalšou dobrou správou je, že okrem vášho nového „udržateľného“ svetra, vás bude hriať aj svedomie.

Nakupovať menej, ale so srdcom.

Zdroj: thegoodtrade.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.