Čakáte počas Veľkej noci návštevu a lámete si hlavu nad tým, čím ju pohostíte? Na pomoc vám prichádza šéfkuchár Peter Varga s receptom na veľkonočné pusinky s údeným lososom. Je to jednoduché a chutné!
Budete potrebovať:
- 250 ml vody
- 50g masla
- soľ
- 250 g hladkej múky
- 4 ks vajcia
- korenie čierne mleté
- oregano sušené
- losos údený
Krém:
- 250 g jemného tvarohu
- 150 g mascarpone
- 2 trojuholníčky syr topený
- 200g syru Eidam
Postup:
Do hrnca dáme vodu, maslo a soľ. Zohrievame, až kým sa maslo nerozpustí. Netreba vodu priviesť k varu, s ďalším bodom pokračujeme hneď, ako sa maslo rozpustí. Keď je maslo rozpustené, pridáme naraz múku a varechou hneď miešame na stredne silnom ohni. Miešame, až kým sa cesto nespojí a na dne hrnca sa neurobí akoby povlak. Potom hrniec odložíme z ohňa a cesto necháme 5-6 minút vychladnúť.
Do cesta po jednom zapracujeme vajcia. Pridáme prvé vajce a vareškou dobre zamiešame. Bude to klzké a trocha nešikovné. Potom pridáme ďalšie vajcia jedno po druhom a zamiešame. Teraz by už by sme mali mať hladšie cesto, ktoré sa dobre mieša. Do cesta pridáme korenie (môžete použiť akékoľvek príchute, ktoré vám vyhovujú) a pridáme asi 200 g strúhaného syra a zamiešame.
Rúru následne vyhrejeme na 180 až 200 stupňov. Pekáč vystelieme papierom na pečenie. Môžeme ďalej použiť cukrárenské vrecko, ale ak sa vám nechce špiniť, postačia aj dve polievkové lyžice, ktorými urobíme kôpky.
Pečieme pri teplote 180 až 200 stupňov – záleží od vašej rúry – po dobu 30 minút. Následne plníme našľahaným syrom. Tvaroh, mascarpone a topený syr vymiešame na krém a pridáme nastrúhaný syr Eidam. Dozdobíme údeným lososom a čerstvým kôprom.