Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Veľká noc: Čo prezradí farba maľovaného vajíčka?

Vajíčka sú neodmysliteľnou súčasťou veľkonočných tradícií. Vždy symbolizovali nový život, narodenie, plodnosť, hojnosť a jar. Už starí Egypťania, Peržania, Gréci a Rimania si vajíčka dávali ako symbol nového života, ktorý prichádza po zime. Vajíčko sa ideálne hodí na veľkonočné sviatky, kedy kresťania oslavujú Ježišovo zmŕtvychvstanie, teda nový život.

Najmä rodiny s deťmi často a radi maľujú vajíčka v rôznych odtieňoch. Tvorivé duše vyrábajú každý rok nové maľované poklady. Ak vajíčka farbíte aj vy, tak by ste mali vedieť, že každá farba vajíčka má osobitný význam. Čo nám teda farby symbolizujú?

Najdôležitejšia farba vajíčka je červená

Červená farba má dôležitú symboliku, spojenú s kresťanstvom. Mária Magdaléna vraj navštívila cisára Tiberia v čase Ježišovho zmŕtvychvstania, aby mu to oznámila. Cisár sa jej vysmial a povedal jej, že Ježišovo zmŕtvychvstanie je skutočné ako červené vajce v jeho ruke. Vtom vajce sčervenalo a Boh vraj oznámil, že svedectvo Márie Magdalény je pravdivé.

Aj biele vajíčko má svoj význam

Biela farba vajíčka znamená nevinnosť, odvahu a víťazstvo svetla nad temnotou. Za socializmu sa na Slovensku dali zohnať takmer výhradne biele vajíčka. Dôvod bol jednoduchý, chovali sa u nás biele sliepky. Pred Veľkou nocou je po bielych vajciach väčší dopyt práve preto, lebo sa ľahšie zdobia.

Čo znamenajú pestré farby?

Vajíčka sa dajú samozrejme maľovať aj prírodnými prostriedkami. Hnedé sú z cibuľových šupiek, zelené zo špenátových listov, fialové z cvikly… Aj ich farby hovoria jasnou rečou. Fialová farba vajíčka znamená prestíž a luxus a je to spomienka na akt Ježišovho umučenia. Ružové vajíčko symbolizuje lásku a radosť. Zelené je rozvoj, nádej a život. Žlté vajíčko prináša obdarovanému energiu a radosť…

Užite si krásne sviatky a pozrite si nádherné zdobenie kraslíc takzvanou madeirovou technikou. Ide o vytváranie otvorov, veľmi jemnú techniku, ktorá je náročná na čas a trpezlivosť. Výsledok je ale neskutočný…

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.