Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Elán: Počas najväčšej slávy sme odohrali 200 až 250 koncertov ročne

Dámy a páni, predstavujeme vám nový projekt rádia Melody – Víkend s legendou. Ide o rozhovory so známymi umelcami, ktorí sa zapísali do hudobnej histórie. Ako prvých sme si prizvali legendárnu kapelu Elán, ktorá vznikla ešte koncom 60. rokov minulého storočia. Ako sa spojili a čomu vlastne vďačíme za jej vznik, sa hneď na začiatku opýtal Andrej Kratochvíl, šéf hudby mediálnej audio skupiny Bauer Media Audio Slovakia.

„Vašo už od malička robil na škole rôzne kapely. Chodil na vedľajšiu školu a stretli sme sa na hudobnej škole, kde sme obaja chodili na klávesy,“ priblížil Jožo Ráž. Vašo mal v tej dobe kapelu, ktorá sa mu rozpadla, a tak sa Joža opýtal, či nechce ísť do kapely. Voľná však bola iba basgitara, na čo Jožo povedal: „Dobre, no, tak sa to naučím“. Podmienkou však bolo, že si od bývalé člena musel kúpiť gitaru, ktorá v tej dobe stále 800 korún. Požičať si na ňu musel od otca a následne mu to splácal.

Názvov bolo plno, až počas spolupráce s pionierskym súborom vznikol Elán

Názvov mali v rukáve veľa, avšak nejaký oficiálny nemali. Až raz spolupracovali s pionierskym súborom Slniečko na muzikáli, v ktorom robili rytmickú skupinu. Na vystúpenie išli vlakom a počas cesty jeden z huslistov povedal, že majú elán, a preto by sa tak mali volať.

Keď spravili prvé LP-čko a získali prvý úspech na Bratislavskej lýre, vtedy sa začal formovať Elán ako profesionálna kapela. Aj napriek ich neuveriteľne dlhej hudobnej histórii, mnohým koncertom a skladbám, z ktorých sa stali evergreene, Jožo Ráž povedal, že nevie, či sa môžu považovať za profesionálnu kapelu.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Jano Baláž priznal, že nikdy nesníval o popularite. Chcel však hrať v dobrej kapele. „Nič lepšie pre muzikanta nie je, ako hrať v dobre kapele, ktorá sedí ľudsky i hudobne,“ doplnil.

Do Elánu prišiel trochu neskôr, keďže predtým bol, ako on sám povedal, „modusákom“. Zaujímavosťou, ktorú ste možno nevedeli, je, že ako prískočné do kapely musel predať jeho Volvo, aby mohli kúpiť aparatúru.

Čo s nimi urobil úspech albumu Ôsmy svetadiel

Vďaka debutovému albumu Ôsmy svetadiel, sa im otvorilo mnoho nových dverí. Aj vďaka nemu a úspechu, ktorý priniesol, mohli nahrať ďalšie albumy. Jožo zároveň povedal, že po úspechu s piesňou Kaskadér sa im už nestalo, že by nevypredali sálu.

Neodmysliteľnou časťou Elánu je textár Boris Filan. Práve on ich zoznámil s výtvarníkom Alanom Lesíkom, ktorý sa im mal postarať o logo. To malo pôvodne zobrazovať chodiacu rybu, avšak žiadny návrh sa im nepáčil. Až raz k nemu prišli a uvideli nakresleného „bubáka“, ktorý je ich logom do dnes. Hneď, ako ho uvideli, vedeli, že to je ono.

V TOP období sa nezastavili, no bola to nenormálna zábava

Elánisti si zaspomínali aj na svoje top obdobie, počas ktorého hrávali 200 až 250 koncertov ročne. „Nebol čas na nič. Ale dobre sa na to spomína. Bolo to ťažké, ale nenormálna zábava.“ povedali.

Toto obdobie bolo aj zdravotne náročné. V zákulisí býval lekár s kyslíkom a Ráž sa chodil nadýchať: „I keď pred koncertom nevládzeš a umieraš, vyjdeš na to pódium a zrazu máš všetko, čo potrebuješ. V momente, keď z neho zídeš, znova umieraš.“

Vypočujte si celý rozhovor a vyhrajte skvelé ceny od kapely Elán! Taktiež sa dozviete odpovede na tieto, i iné, otázky:

  • Čo im Elán dal a čo im, naopak, vzal?
  • Ako žúrovali?
  • S ktorou známou osobnosťou by išli na večeru, keby mohli?
  • Aké miesto je pre nich to najlepšie na zemi?
  • Čo nedosiahli, no chceli by?

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.