Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Vyberáme spolu 600 najväčších československých hitov. Dáme si na jeseň Čerešne?

Nekorunovaná kráľovná šansónu Hana Hegerová sa narodila ako Carmen Mária Štefánia (Beatrix) Farkašová 20. októbra v 1931 v Bratislave. Jej otec Ján Farkaš bol bankovým úradníkom. Z matkinej strany pochádza zo starej a významnej zemianskej rodiny z obce Čelkova Lehota v okrese Považská Bystrica. Zmaturovala na gymnáziu v Komárne a bývala v Hurbanove. Krátko pracovala ako účtovníčka aj ako pedagogička na miestnom odbornom učilišti. Na Konzervatóriu v Bratislave ju učil aj Ladislav Chudík.

Svetoznáma hviezda

V sedemdesiatych rokoch mala koncerty napríklad v Argentíne, Kanade, Poľsku i Sovietskom zväze. Ako pozoruhodná stálica šansónu je uznávaná hlavne v nemecky hovoriacich krajinách, kde často koncertovala. V čase československej komunistickej normalizácie jej koncertná činnosť bola obmedzovaná. Začiatkom 80. rokov sa dokonca ocitla na šesť mesiacov vo väzení. Na koncertné pódiá sa vrátila v roku 1983.

Čerešne nie sú jej pieseň

Pesničku napísali Milan Lasica a Jaro Filip a prvá ju zaspievala Zuzka Krónerová. „Účinkovala som v predstavení s Lasicom a Satinským, pani Hegerová to videla a išla za autorom textu a opýtala sa: Milan, mne sa tá pesnička tak páči, môžem si ju zobrať do repertoáru? Milan bol, samozrejme, poctený,“ hovorí o piesni Zuzana Krónerová pre český magazín ahaonline.cz. To sa ukázalo ako výborný nápad, spolu s hitom Levanduľová patrila pesnička Čerešne medzi Hanine najväčšie hity.

Vyberte s nami 600 najväčších československých hitov a napíšte nám, ktorý chcete počuť!

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.