Máš rád rúžičkový kel? Dnes je jeho deň!
23. júl je Deň ružičkového kelu a ako inak oslavovať? Dajte si ho na obed!
Pamätáte si ešte na tú hnusnú zeleninu, čo nám dávali do polievky v školskej jedálni? Alebo do prívarku… brrr…Tak teraz dajte kelu šancu a vyskúšajte recept, vďaka ktorému si ho zamilujete:
Ružičky očistite, väčšie rozpoľte, dajte na papier na pečenie. Pofŕkajte olejom, osoľte, okoreňte a upečte v rúre. Tak nám ho mali pripravovať!
Pár zaujímavostí o keli, ktoré ste nevedeli:
- veľa bielkovín a vitamínu K. K ako KEL a KRV, pôsobí totiž dobre na jej zrážanlivosť,
po česky sa kel povie kapusta a kapusta sa povie zelí. Dobrý chaos…,
- ružičkový kel sa vyvinul z kapusty,
- existujú ľudia so špeciálnym génom, ktorým kel chutí horko. Možno ste to vy,
- na rozdiel od inej zeleniny, kel nemusí dozrieť kým ho zjete,
Čo si pustiť k príprave kelu: