Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Vedeli ste, že keď sa MUŽ zamiluje, v jeho mozgu sa dejú veľké ZMENY?

V článku sa pozrieme na to, čo sa deje v mozgu muža v dobe, keď je zamilovaný.

1. Chemické zmeny

Mužský mozog sa v čase najsilnejšej zamilovanosti správa, akoby bol pod vplyvom poriadne silných drog. Na začiatku vzťahu sa muž cíti veľmi nabudený, plný dobrej energie, plný sily a radosti. Za to môže hormón, ktorý je produkovaný mozgom. Tento hormón pôsobí ako silná droga, ktorá vyvoláva pocity šťastia a vzrušenia.

Muž sa častokrát zamiluje prvý. Vedci to prisudzujú historicky zaužívaným sociálnym stereotypom, ktoré od muža očakávajú, že založí rodinu a postaví dom.

Tieto zmeny zároveň prispievajú k tomu, že zamilovaný človek stráca pojem o realite. Ak sa muž zamiluje, jeho nová partnerka sa mu zdá vo všetkých ohľadoch dokonalá. Nevníma žiadne chyby a ak ho niekto upozorní na možné riziko, je schopný pohádať sa do krvi.

2. Necíti bolesť

Vedeli ste, že keď je človek naozaj zamilovaný, jeho prah bolesti je výrazne posunutý? Vedci zistili, že zamilovaný mozog produkuje hormóny, ktoré vysielajú signály do miechy, ktorá následne blokuje bolesť. Vďaka týmto procesom sa bolesť nedostane do mozgu a človek o nej nevie.

Ak by ste si napríklad porezali prst počas prvého rande, zrejme sa iba zamilovane usmejete a na bolesť ani nepomyslíte. Ak si však porežete prst pri krájaní zemiakov po 10 rokoch vzťahu, o vašej bolesti bude vedieť celá rodina.

3. Jednoduchšie sa zbaví zlozvykov

Ak sa chcete zbaviť závislosti na fajčení, zamilujte sa. Aspoň to vyplýva z výskumu, ktorý urobili zahraniční vedci. Tí zistili, že vďaka chemickým zmenám, ku ktorým počas zamilovania dochádza, je pre mužov jednoduchšie zbaviť sa závislosti na cigaretách či alkohole.

Zdroj: bustle.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.