Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

KUCHYNSKÁ SOĽ – perfektný pomocník v domácnosti

Mnohí používajú soľ len ako dochucovadlo jedál. Táto jednoduchá látka má však veľmi široké využitie v domácnosti. Poznáte tieto situácie, v ktorých vám môže soľ jednoducho pomôcť?

Deodorant do topánok

Ak vás trápia zapáchajúca obuv, soľ vám problém vyrieši. Do topánok stačí nasypať každý večer malé množstvo soli, ktoré „nasaje“ pach. Ráno stačí soľ vysypať a proces opakovať niekoľko nocí po sebe.

Čistič na zbytky rúžu zo skleneného riadu

Dlhotrvajúce rúže sú vyrábané tak, aby dokázali odolávať vode. Preto vydržia na perách skutočne dlho. Ak ostali stopy rúžu na kuchynskom riade, nasypte si na žinku trochu soli a zošúchajte ich. Potom riad umyte tak ako ste zvyknutí.

Leštidlo mosadze

Zmiešajte rovnaký diel soli, múky a octu a pripravíte si hustú pastu, ktorú môžete naniesť na akýkoľvek mosadzný povrch. Pastu rozotrite a nechajte hodinu pôsobiť. Povrch následne očistite štetinkou alebo kefkou. Nakoniec mosadz preleštite látkou a uvidíte výsledok.

Kloktadlo

Boľavé hrdlo nemusí vždy znamenať antibiotiká. Zmiešajte trochu soli s vodou a s pripraveným roztokom kloktajte vždy aspoň 30 sekúnd. Soľ redukuje opuch, uvoľňuje hlien a vytvára pre baktérie veľmi nehostinné prostredie.

Odstraňovač červeného vína z látky

Rozliate červené víno na látke nás vie pekne potrápiť. Nabudúce nasypte na čerstvo poliatu tkaninu soľ, ktorá „vypije“ tekutinu z tkaniny. Ak už víno stihlo trochu zaschnúť, polejte škvrnu trochou vody. Soľ nechajte na mieste približne 10 minút a látku potom poriadne vydrhnite. Po opláchnutí by škvrna mala byť preč.

Zdroj: experthometips

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.