Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Správna strava ako PREVENCIA mnohých chorôb: Ako správne jesť?

Ako predchádzať kardiovaskulárnym ochorenia, cukrovke, obezite či rakovin?

Stále častejšie nás trápia chronické ochorenia, akými sú kardiovaskulárne ochorenia, diabetes, obezita a rakovina. Väčšine týchto chorôb sa dá pritom významnou mierou zabrániť zmenou stravovacích návykov. Nadmerný príjem nasýtených tukov sa považuje za rizikový faktor kardiovaskulárnych ochorení, upozornila Iveta Vaverková zo Združenia pre zdravie a výživu.

„Výsledkom nadbytku nasýtených tukov v našej strave je fakt, že sa v priemernej úrovni cholesterolu v krvi nachádzame v červenom pásme, inak povedané, na Slovensku máme zvýšenú hladinu zlého LDL-cholesterolu. Nakoniec, nie náhodou patria u nás kardiovaskulárne ochorenia k najčastejším príčinám úmrtia. Pokiaľ je cholesterolu v krvi nadbytok, ukladá sa do stien ciev, ktoré kôrnatejú a dochádza ku vzniku aterosklerózy,“ povedala Vaverková.

Základom zdravého životného štýlu by mala byť preto vyvážená a pestrá strava, ktorú tvorí zelenina, ovocie, celozrnné obilniny, ryby, nízkotučné mliečne výrobky a chudé mäso. Z tukov je najlepšou voľbou zamerať sa na rastlinné oleje ako repkový, olivový, slnečnicový a rastlinné margaríny z nich vyrobené.

Slovensko patrí v konzumácii nezdravých tukov ku krajinám, ktoré sú v rizikovej zóne. Vedecký časopis British Medical Journal publikoval štúdiu, ktorá sa zaoberá celosvetovou spotrebou tukov. Tá ukázala, že v konzumácii nezdravých, nasýtených tukov patrí Slovensko so spotrebou 13,2 percenta nad priemer odporúčanej normy (9,4 percenta denného energetického príjmu). Ich zdrojom sú živočíšne a aj niektoré rastlinné tuky, ale hrozbu predstavujú predovšetkým trans-mastné kyseliny v stužených tukoch využívaných najmä v pekárenskom priemysle – nachádzajú sa v tukovom pečive, polevách, sušienkach či v keksíkoch.

Zdroj: TASR

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.