Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Prečo sa bozkávame pod čerešňou a ako dlho dnes trvá jeden bozk?

Máj je mesiacom lásky a k jej najkrajším prejavom patrí jednoznačne bozk na pery, ktorý sa nazýva aj hymnou lásky.

Prvé bozky pochádzajú pravdepodobne zo starovekého Egypta, kde sa zamilované páry k sebe tisli tvárami, oblizovali sa a vdychovali vôňu toho druhého. Kým kedysi trval jeden bozk priemerne 5 sekúnd, dnes sa mu oddávame ešte o tri sekundy dlhšie.

Prečo sa máme bozkávať pod čerešňou?

Môže za to príjemná vôňa. Naše telo na ňu dokáže zareagovať rôzne, napríklad sa nám zvýši krvný tlak a tep. Pekná vôňa zlepšuje náladu. Vďaka nej sa vieme vrátiť v čase a spätne si vyvolať pocity, ktoré sme prežívali, keď sme ju cítili naposledy.

Okrem toho, vďaka prvomájovému bozku pod rozkvitnutou čerešňou by mala byť pobozkaná žena krásna, zdravá a milovaná celý nasledujúci rok. Aspoň to tvrdí tradícia. Vznikla ešte v starovekom Ríme, kde bol prvý máj zasvätený bohyni jari a plodnosti. Volala sa Flóra. Za svoju patrónku ju považovali aj ženy, ktoré vykonávali najstaršie remeslo na svete. A tie sa rady vášnivo bozkávali.

Inak, vedeli ste, že až dve tretiny milencov nakláňajú pri bozkávaní hlavu doprava? A kto podľa vás zatvára oči počas bozku častejšie, ženy alebo muži? Ženy!

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.