Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Potraviny, vďaka ktorým nedostanete chrípku! Ktoré sú to?

Počas chrípkovej sezóny vieme podporiť našu imunitu zvýšeným príjmom vitamínov A, C, E a väčšiny vitamínov zo skupiny B–komplexu.

„Získate ich konzumáciou dostatočného množstva čerstvej zeleniny, ovocia a celozrnných obilnín,“ radí Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Najvhodnejšie je vyberať si potraviny bohaté najmä na vitamín C, teda papriku, chren, citrusové ovocie, kiwi, zelené vňate, kel či kapustu. Odporúča sa tiež cvičiť a každý deň si dopriať pohyb na čerstvom vzduchu.

Pomôže tiež dostatok spánku a otužovanie. „Obliekajte sa primerane počasiu,“ pripomínajú pracovníci ÚVZ.

Proti chrípke sa možno chrániť aj očkovaním, ktoré je najúčinnejšou prevenciou. ÚVZ odporúča dať sa zaočkovať v októbri alebo novembri s tým, že pred očkovaním by človek nemal pociťovať príznaky chrípky a prechladnutia. Vakcína chráni približne 6 mesiacov. Vzhľadom na to, že zloženie očkovacích látok proti chrípke sa každoročne mení, očkovanie proti tomuto ochoreniu je potrebné absolvovať každý rok.

Zdroj: TASR

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.