Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Bolí vás ucho? Cesnak si do neho rozhodne nedávajte! Inak …

Horúce dni, ktoré by sme najradšej strávili pri vode, vedia znepríjemniť zápaly uší. Hrozia nielen dospelým, ale aj bábätkám.

Spôsobujú ich buď mikroorganizmy (vírusy, baktérie či plesne) alebo vznikajú po mechanickom podráždení kože zvukovodu, napríklad počas čistenia si uší.

Zápal sa prejavuje bolesťou ucha, prípadne výtokom. Často sa pridruží opuch zvukovodu, zvýšená teplota, prípadne aj horúčka.

U dieťaťa sa prejavuje zdurenými lymfatickými uzlinami za ušnicou, čím nie je vylúčené, že dôjde aj k poruche sluchu. Typickým prejavom u malých detí je aj intenzívny a nervózny plač. Deti sú nepokojné, držia sa za uško alebo hlavu. Prestanú mať chuť do jedla a nevedia zaspať.

V rámci prevencie je podľa odborníkov dobré vysušiť po plávaní deťom uši buď stočenou suchou papierovou vreckovkou alebo uterákom, prípadne si v lekárni kúpiť sprej na odstránenie vlhkosti vonkajšieho zvukovodu a vstreknúť ho dieťaťu do ucha.

Pomôcť pri bolestiach môžu aj voľne dostupné octanové kvapky, ktoré pôsobia mierne protizápalovo a zmierňujú opuch. Je potrebné aplikovať ich dva až tri razy denne priamo do zvukovodu.

Domáce recepty – ako napríklad dávať cesnak do ucha, lekári neodporúčajú. Vyštípe zapálenú kožu zvukovodu a bolesť sa ešte vystupňuje. Podobný účinok majú ušné sviečky z včelieho vosku. Tie sú určené iba na odstránenie nahromadeného ušného mazu, nie na liečbu zapáleného ucha.

Zdroj: TASR

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.