Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Psychológia farieb: Viete, ako na vás vplýva vaša obľúbená farba?

Vedci zistili, že farba, ktorú často nosíme, má vplyv na našu osobnosť a správanie.

Červená

Vášeň a energia. Vedci zistili, že u športovcov, ktorí nosia túto farbu, je o 5% vyššia pravdepodobnosť výhry. Zrýchľuje srdcovú frekvenciu a zvyšuje testosterón, čo vedie k lepšiemu výkonu.

Ďalšie zistenie je taktiež pomerne zaujímavé – čašníci a čašníčky v červenej uniforme dostávajú vyššie sprepitné. Je to zrejme tým, že červená farba zvyšuje hladinu endorfínov. Ak radi nosíte červenú, budete mať lepšiu náladu vy, no tiež ľudia okolo vás.

Fialová

Fialová farba sa spája s kráľovskou noblesou a slávnostnými ceremóniami. Okrem toho zanecháva dojem tajomna a fantázie. Fialová stimuluje kreativitu a prináša harmóniu. Túto farbu obľubujú najmä citliví a jemní ľudia, ktorí majú zmysel pre estetiku a krásu.

Oranžová

Oranžová farba dodáva energiu a stimuluje k lepším výkonom. Aj to je dôvod, prečo je taká obľúbená v športe, či dokonca v marketingu. Táto farba priam volá k akcii a vyvoláva vzrušenie. Patrí k obľúbeným farbám energických a extrovertných ľudí, ktorí majú radi neustálu akciu a pohyb.

Čierna

Táto farba vzbudzuje rešpekt a niekedy aj strach. Čierna vytvára tajomný dojem a v ľuďoch vyvoláva otázky. Ak chcete, aby sa o vás ľudia zaujímali a všimli si vás, stavte na čiernu. Nezabudnite na sofistikované doplnky, ktoré doplnia formálny outfit a spravia z vás sexi a tajomnú osobu.

Osoby, ktoré milujú čiernu, vyžadujú poriadok, nezávislosť a chcú mať nad vecami kontrolu.

Žltá

Milovníci slobody a dobrodružstva – žltá je vaša farba! Táto farba sa spája s nezávislosťou, zábavou, spontánnosťou, optimizmom a vášňou. Podporuje kreativitu a zlepšuje náladu.

Zelená

Zelenú spájame s peniazmi a prírodou, ale vedci tvrdia, že zelené osobnosti sú outdoorové typy, ktoré túžia po bezpečí. Zelená môže byť spojená s úspechom. Zelená farba podporuje relaxáciu a upokojuje myseľ. Milujú ju kreatívni ľudia, no rovnako je obľúbená medzi ľuďmi, ktorí sa neustále vzdelávajú a túžia po vedomostiach.

Ružová

Ružová je podľa vedcov spájaná so zmierňovaním agresie, takže by ste pravdepodobne nenašli zločinca v ružovom obleku. O tejto farbe sa tiež vie, že je dobrým regulátorom nálady, vďaka čomu zlepšuje náladu ľuďom, ktorí ju nosia.

Zdroj: brightside.me

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.