Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Žiarlite na svojho partnera? Psychológovia radia, ako s tým prestať

Zdravé vzťahy by mali byť založené na úcte a vzájomnej dôvere.

Nemáte dôvod spochybňovať lásku vášho partnera, no napriek tomu pociťujete žiarlivosť vždy, keď si chatuje s niekým iným? Samozrejme, istá dávka žiarlivosti je v poriadku, no nemala by negatívne zasahovať do vášho vzťahu. Ako sa zbaviť nepríjemných obáv a pochýb?

Zamyslite sa nad vlastnými pochybnosťami

Žiarlivosť vo vzťahu je často založená na nedôvere v seba samého. Skúste sa zamyslieť, koľko času strávite porovnávaním sa s inými ženami. Uvedomte si, že váš partner si vybral vás, pretože vás miluje a páčite sa mu práve vy.

Spomeňte si na predošlé vzťahy

Nedôvera a žiarlivosť často pramenia z minulých vzťahov. Ak vás bývalý partner podviedol, je pochopiteľné, že máte strach. Teraz ste ale vo vzťahu s úplne iným človekom. Dôverujte mu.

Majte realistické očakávania

Nemôžete ovládať správanie vášho partnera. Psychológovia sa zhodujú, že občasný flirt s niekým iným nie je pre vzťah nebezpečný. Upokojte sa a verte partnerovi. Nemôžete rozhodnúť o jeho správaní, ale môžete mu veriť a zostať pokojná. Zhovárajte sa o tom, čo vás trápi a z čoho máte strach.

Technika s gumičkou

Dajte si na zápästie gumičku a vždy, keď vás ovládnu negatívne emócie, gumičkou sa štipnite. Jemná bolesť vás vytrhne zo zlých myšlienok a vy si uvedomíte, aké absurdné sú. Zastavte sa a urobte krok naspäť.

Žiarlivosť vás ničí

Skúste sa zamyslieť nad tým, ako negatívne vás žiarlivosť ovplyvňuje. Spomeňte si, kedy naposledy ste boli na pokraji zrútenia len preto, že váš partner mal otvorený chat na Facebooku. Žiarlivosť nikdy do vzťahu nepriniesla nič dobré, rovnako ako do vášho života. Uvedomte si, že žiarlivosť ničí nielen vzťah, ale aj vaše psychické a fyzické zdravie.

Zdroj: Bustle.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.