Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

6 krokov, ako pomôcť našej planéte Zem

Každý z nás vie malou troškou prispieť k veľkej zmene

Časoch, kedy nás ohrozuje ekologická katastrofa, by si mal každý z nás nájsť čas a zamyslieť sa, ako by mohol zlepšiť svoj prístup. Preto sa poďme pozrieť na nápady, ktoré môžu pomôcť našej planéte.

Plátená taška

Prvý a základný krok – nahradiť plastové tašky za plátené vám dlhšie vydržia. Na trhu je široká ponuka vzorov, veľkostí a viete si ju aj sami doma ušiť zo starých látok.

Odličovacie tampóny

Jednorazové odličovacie tampóny je možné vymeniť za ekologické plátené. Dajú sa prať v rukách, rýchlo schnú a najmä šetria prírodu a vaše peniaze.

Bezobalová kozmetika

Či už pleťová alebo aj niektorá dekoratívna kozmetika sa už predáva bez zbytočných obalov. Napríklad tuhé šampóny, mydlá alebo dezodoranty.

Hygienické pomôcky

Zubné kefky alebo aj žiletky tiež existujú v ekologických variantoch. Zubné plastové kefky je možné nahradiť drevenou alternatívou, ktorá je šetrná v prostrediu a jednorazové žiletky za holiaci strojček.

Hubka na umývanie riadu

Zapáchajúca hubka, ktorá dlho nevydrží sa dá nahradiť špeciálnym druhom tekvice – lufa. Tá sa ľahko čistí od zvyškov jedla, rýchlo schne a vydrží minimálne mesiac. Keď sa opotrebuje, je možné ju kompostovať kde sa rozloží.

Plastové slamky a fľaše

Oboje vieme nahradiť veľmi jednoducho a dostupne. Slamiek sa takmer každý dospelý človek vie zbaviť a nepoužívať, alebo ich nahradiť papierovou či kovovou, sklenenou verziou. Plastové fľaše vieme nahradiť sklenenými.

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.