Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Fandíte futbalu až príliš? Dávajte si pozor na srdce!

Oddaní futbaloví fanúšikovia môžu počas zápasov prežívať „infarktové stresy“.

Tvrdí to najnovšia oxfordská štúdia. Vedci v rámci nej skúmali sliny brazílskych priaznivcov počas neúspešného semifinále majstrovstiev sveta v roku 2014. Brazília vtedy podľahla v domácom prostredí Nemecku 1:7 a utrpela najvyššiu prehru od roku 1920.

U fanúšikov sa rapídne zvýšili hodnoty hormónu kortizol, čo je potenciálne nebezpečné, keďže zvyšuje krvný tlak a námahu srdca.„Priaznivci, ktorí majú veľmi hlboký vzťah k svojmu tímu, považujú sa za jedného z členov, zažívajú pri sledovaní zápasu najväčší stres. Majú ho aj ‚bežní‘ fanúšikovia, no nie až v takej miere,“ vysvetlila výskumníčka Martha Newsonová.

Zvýšené hodnoty kortizolu spôsobujú aj zúženie ciev a škodia oslabenému srdcu. Ľudia môžu nadobudnúť pocity, že ich život je v ohrození alebo že sa ich niekto pokúša napadnúť.

Oxfordská univerzita skúmala sliny 40-tich priaznivcov pred troma stretnutiami majstrovstiev sveta, počas duelov aj po nich.

Jednoznačne najstresujúcejšie vyšlo „inkriminované“ semifinále. Brazílčania sa utešovali humorom a objímaním, v posledných minútach už hodnoty hormónu klesli na predzápasovú úroveň.

„Bol to mučivý súboj, mnoho ľudí pri odchode vzlykalo,“ dodala Newsonová, ktorá navrhuje, aby na štadiónoch po záverečnom hvizde tlmili svetlá a púšťali upokojujúcu muziku: „Kluby by mali kontrolovať srdcové hodnoty či ďalšie zdravotné ukazovatele ‚rizikových‘ fanúšikov.“

Zdroj: TASR

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.