Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Máte doma maturanta? Odkážte mu toto!

Na stredných školách sa v pondelok (20. 5.) začali ústne maturity. Trvať budú do 7. júna. Písomné maturity v marci absolvovalo približne 43-tisíc maturantov na viac ako 700 stredných školách.

Odborníci odporúčajú sa pred „skúškou dospelosti“ zdravo naraňajkovať a deň predtým si dopriať aktívny odpočinok.

Deň pred maturitnou skúškou by sa študenti vôbec nemali učiť, ani si opakovať texty. Nárazové učenie totiž často vedie k nervozite a nepohode. Pomôcť môže prechádzka na čerstvom vzduchu, masáž alebo joga. Rovnako je užitočné vyskúšať niektoré z množstva dýchacích cvičení.

Počas maturitného dňa by sa mali školáci zdravo naraňajkovať. Vhodné sú celozrnné cereálie alebo pečivo, banán, nízkotučný jogurt, ovsené vločky, tofu, acidofilné mlieko, tvaroh, orechy, ovocie a zelenina. Tieto potraviny zásobujú mozog a telo dostatočným množstvom energie a pomáhajú zabrániť kolísaniu hladiny cukru v krvi.

V deň maturitnej skúšky by si maturanti so sebou nemali zabudnúť vziať dostatok tekutín, najlepšie vo forme pitnej vody, minerálok či nesladených čajov.

Dýchať sa má zhlboka, je to dôležité nielen pred samotnou skúškou, ale aj počas nej. Schopnosť sústrediť sa podporí aj počúvanie hudby. Pred ústnou skúškou pomôže aj drobná pohybová aktivita – napríklad krátka prechádzka na školskom dvore, posilňovanie s antistresovými predmetmi či pretiahnutie tela.

Zdroj: TASR

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.