Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Viete, čo je to HIKIKOMORI?

Nie, nenajete sa z toho! 😉

Viac ako 600-tisíc Japoncov vo veku 40 rokov a viac žije v úplnej izolácii od spoločnosti. Zostávajú doma nepretržite najmenej šesť mesiacov bez akejkoľvek sociálnej interakcie. Odhady zverejnila japonská vláda.

Tento fenomén je v Japonsku taký rozšírený, že získal aj vlastné pomenovanie – hikikomori –, ktoré definuje niekoho, kto pol roka nechodí do školy či do práce a počas tohto obdobia nekomunikuje s nikým, okrem svojej rodiny.

Podľa vládnych odhadov žije v krajine 613-tisíc hikikomori vo veku 40-64 rokov; z ktorých takmer tri štvrtiny tvoria muži.

„Toto číslo je väčšie, než sme si predstavovali. Hikikomori nie je problémom iba mladších ľudí,“ uviedol pre agentúru AFP predstaviteľ japonského kabinetu zodpovedný za predmetný prieskum.

Až donedávna sa totiž predpokladalo, že sa daný fenomén týka najmä tínedžerov a dvadsiatnikov, avšak starnúce obyvateľstvo Japonska zaznamenáva nárast hikikomori v strednom veku. Približne polovica z ľudí zahrnutých vo výskume bola samotárska viac než sedem rokov.

Predpokladá sa tiež, že mnohí hikikomori sú finančne závislí od svojich starnúcich rodičov.

Rika Uedová, ktorá pracuje pre neziskovú organizáciu podporujúcu rodičov hikikomori, uviedla, že výsledok vládneho prieskumu ju neprekvapil.

„Ukazuje to, že v japonskej spoločnosti je náročné žiť. Musíme sa seba spýtať, čo pre nás znamená šťastný život,“ povedala Uedová, podľa ktorej sa vo workoholickom a konformnom Japonsku vyvíja na jednotlivcov obrovský tlak.

ad

Zdroj: TASR

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.