Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Kapela Iconito, ktorá využíva v hudbe prvky folklóru, vydala album, ktorý pokrstili novým klipom

Sleduj najnovší videoklip!

Šesť regiónov Slovenska, predstavených z hudobného, tanečného, speváckeho, krojovo-kostýmového i zvykoslovného pohľadu, to podčiarkuje album Korene, ktorý mal k tomuto projektu aj titulnú skladbu s rovnomenným názvom. Videoklip má na YouTube viac ako tri milióny videní, čo je naozaj úctyhodné číslo.

Prepájajú prvky folklóru

Každý región je na úvod prezentovaný cez videodokrutky, ktoré odhalia zaujímavosti, akými sú kroje, osobnosti svetového kalibru so slovenskými koreňmi či osobité dominanty ako fujara, horehronské spevy alebo terchovská muzika, ktorá je zapísaná do Zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO.

Samotnú dejovú linku a odkaz projektu môžeme vnímať v dvoch rovinách. V tej prvej sú nimi nástroje práce, ktoré sú zasadené do im vlastného prostredia daného regiónu. Pri Myjave je to roľníctvo, na Podpoľaní výroba fujár, na Horehroní drevorubačstvo, na Kysuciach a v Terchovej zasa furmanstvo i pastierstvo, pri Goraloch pltníctvo, no a napokon na Zemplíne vinárstvo.

Tou druhou rovinou sú elementy života, ktoré neobídu azda nikoho z nás: práca (Myjava), tvorba i radosť zo života (Podpoľanie), smrť (Horehronie), rodina (Kysuce – Terchovská dolina), návrat domov, zmierenie (región Goralov), vojna a odlúčenie (Zemplín). Tento album je zároveň soundtrackom celovečerného predstavenia projektu KORENE v plnom hudobnom rozsahu. Niektoré z piesní sú preto inštrumentálne hudobné podklady pre choreografie.

„Kapela ICONITO už od začiatku vo svojej tvorbe prepája prvky folklóru. Tieto spojenia však nehľadáme len hudobne. Naše skladby sú často úplne popové a motív folklóru uchopíme v texte, venovanému svojmu kraju, alebo vo vizuáloch videoklipu či v oblečení kapely, nesúcom tieto motívy. Prečo? Všetci členovia sme zároveň aj bývalými alebo súčasnými členmi rôznych folklórnych súborov i kolektívov. Väčšina z nás vzišla práve z FS ZEMPLÍN. Vzťah k folklóru a citlivé narábanie s ním preto vnímame ako prirodzenú črtu v našej tvorbe, ktorá nie je nijakým spôsobom vyumelkovaná – naopak, je javom, nesúcim odkaz, ktorému stopercentne veríme,“ hovorí o projekte Kristián Dufinec z kapely Iconito.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Zdroj: Tlačová správa
Zdroj náhľadovej fotografie: YouTube

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.