Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Spieval väzňom aj prezidentom. Johnny Cash by oslávil 90 rokov

V sobotu uplynulo 90 rokov od narodenia hudobného velikána.

Johnny Cash patril k najväčším postavám americkej country hudby. Nezabudnuteľný basbarytónový hlas, skromné vystupovanie a pre neho typický čierny šatník mu vyniesli prezývku Muž v čiernom. Spieval prezidentom aj väzňom. Bývalý prezident USA Richard Nixon ho pri stretnutí v júli 1972 nazval skutočným hlasom Ameriky, bohatým a silným ako samotný národ.

Osobitou stránkou umelca boli koncerty vo väzniciach. Dva z najznámejších vyšli v máji 1968 na LP Johnny Cash At Folsom Prison a Johnny Cash At San Quentin v júni 1969. V tejto najstaršej väznici v Kalifornii, otvorenej v júli 1852, bolo na jeho koncerte 3000 väzňov. Z tejto platne je aj známa pieseň A Boy Named Sue, za ktorú dostal cenu Grammy. Obidva albumy sa v USA predávali viac než albumy Beatles.

V júni 1962 sa začala jeho spolupráca so speváčkou a skladateľkou June Carterovou, ktorá začínala so spevom ako 12-ročná v rodinnej skupine Carter Family. V roku 1968 sa stala druhou Cashovou manželkou (s prvou ženou Vivian Liberto bol spevák ženatý v rokoch 1950-1967, mali štyri dcéry).

Práve June je autorkou slávneho hitu Ring Of Fire. June nahrala štyri sólové albumy, spolu s manželom vydali šesť albumov.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

June Carter Cashová zomrela 15. mája 2003 vo veku 73 rokov v Nashville. Jej manžel Johnny Cash ju prežil iba o štyri mesiace, zomrel 12. septembra 2003 vo veku 71 rokov takisto v Nashville.

Cashova dcéra z prvého manželstva Rosanne (1955) je úspešnou country speváčkou, podobne aj syn z druhého manželstva John Carter Cash (1970) je spevákom, skladateľom a producentom.

Dom, v ktorom žil Johnny Cash s manželkou prakticky až do smrti, kúpil v závere roka 2005 Barry Gibb zo slávnej kapely Bee Gees za 2,5 milióna dolárov. V apríli 2007 dom vyhorel.

Zdroj: TASR

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.