Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Rok 2021 sa pomaly rozbieha: Legendárna novoročná skladba oslávila 40-ku

Pôvodne sa mala volať: Ocko sa na Štedrý deň neopíja.

Pred 40-timi rokmi, (presne 1. januára 1981), zaznela v éteri skladba Happy New Year, od švédskej kapely ABBA, prvýkrát. Svetovo preslávená štvorica ju vydala na albume Super Trouper, ktorý vyšiel 3. novembra 1980.

Super Trouper bol siedmym štúdiovým albumom skupiny, na Britských ostrovoch sa stal dokonca najpredávanejším albumom roku 1980. Hlavné vokály v novoročnej skladbe nahrala Agnetha Fältskog. Jej autormi, tak ako v prípade všetkých hitov, bola dvojica Benny Andersson a Björn Ulvaeus.

Happy New Year vznikala v štúdiu Polar Music pod pracovným názvom Daddy Don’t Get Drunk on Christmas Day (Ocko sa na Štedrý deň neopíja). Aj keď ju Benny a Björn zložili a nahrali už vo februári 1980, jej anglická verzia vyšla ako singel v Európe až v roku 1999. Skladbe patril hlavne prvý deň nového roka a obaja autori boli s jej výsledným tvarom veľmi spokojní aj napriek tomu, že v hitparáde nedosiahla žiaden výraznejší úspech. Ostala v tieni hitov Super Trouper a The Winner Takes It All, obe sa ako single dostali na prvé miesto anglickej hitparády.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Zdroj: TASR; YouTube

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.