Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Premýšľate nad romantikou s veľkým R? Čo tak výlet na Bojnický zámok? :-)

Hovorí sa mu nielen romantický, ale aj rozprávkový klenot.

Múzeum Bojnice si v tomto období pripomína 70-te výročie svojho založenia. Prví návštevníci však prišli do priestorov zámku už o desaťročia skôr. Sprístupnil im ho posledný šľachtický majiteľ zámku, gróf Ján František Pálfi.

Pálfi si vo svojom testamente želal, aby jeho šľachtické sídlo sprístupnili pre verejnosť a slúžilo ako múzeum. „Tento testament sa datuje do 14. novembra 1907, ale my vieme, že tento jeho nápad bol realizovaný už o niečo skôr. U nás v bojnickom múzeu, v našom archíve, sa zachovala návštevná kniha z roku 1907, ktorá má niekoľko sto strán. Je to taký registratúrny denník, kde sa zapisovali návštevníci,“ prezradil archivár bojnického múzea Erik Kližan.

Návštevníci prišli na Bojnický zámok prvýkrát už 18-teho mája v roku 1907. Bolo ich presne 299. Počas prvého desaťročia sprístupnenia priestorov tam chodilo od 500 do 600 ľudí ročne. „Prvá tisícka padla v roku 1921, vtedy tu bolo 1082 návštevníkov. Bolo to však v období, keď rodina Pálfiovcov začala rozmýšľať o tom, že by si predmety z Bojnického zámku rada odviezla. V roku 1923 sa rodina nakoniec dohodla so štátom, ktoré zbierky mu zanechá a zostatok si mohla odviezť,“vysvetlil archivár.

Počas nasledujúcich rokov podľa neho navštevovalo šľachtické sídlo 1000 až 2000 ľudí. „Prvých 10.000 padlo v roku 1947, keď tu bola inštalovaná aj časť múzea hornej Nitry z Prievidze,“ doplnil.

Pod pokles návštevnosti zámku sa v roku 1950 podpísal požiar, ktorý tam vypukol. V tomto roku tam zároveň vzniklo múzeum, ktoré si do požiaru prišlo pozrieť 7 540 návštevníkov. O rok neskôr už bol zámok otvorený a navštívilo ho viac ako 27-tisíc ľudí. Prvých 100-tisíc návštevníkov tam bolo v roku 1956 a v roku 1959 prišlo na zámok približne 200-tisíc ľudí. V roku 1986 múzeum navštívilo vyše 300-tisíc ľudí. Išlo o obdobie hromadných návštev, keď sa organizovali zájazdy zväzov žien, družstevníkov či školské výlety. Zámok vtedy nebol otvorený celoročne, ale len od začiatku apríla do konca septembra.

Zdroj: (teraz.sk/kultura)

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.