Dôvod vás veľmi neprekvapí.
Koronakríza spôsobila prudký pokles spotreby zemiakov v Belgicku.
Teraz hrozí, že sa v krajine vyhodí vyše 750-tisíc ton zemiakov, ktoré by mohli naplniť až 30-tisíc veľkých kamiónov. Združenie Belgapom preto vyzýva Belgičanov, aby počas krízy dvakrát do týždňa jedli hranolky.
Belgické hranolky sú národným jedlom. Často sa konzumujú v baroch a reštauráciách. Ich spotreba sa výrazne znížila kvôli obmedzeniam, ktoré prijala tamojšia vláda, by zastavila šírenie nového koronavírusu. To spôsobilo obrovský prebytok zemiakov.
Zemiaky, ktoré sa nespracujú, pošlú do potravinových bánk a exportujú do strednej Európy a Afriky, kde je ich nedostatok. To, čo potom zostane, sa dáva ako krmivo zvieratám alebo sa spracuje do biopalív.
Zdroj: TASR