Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Piatok 13-teho…

Trinástka je všeobecne považovaná za nešťastné číslo a v spojení s piatkom ani nehovoriac. Veríte aj vy, že tento deň je nešťastný? A viete, ako táto legenda vlastne vznikla?

Legenda o nešťastnom dni piatok 13-teho vznikla ešte v stredoveku vo Francúzsku. Za ten čas sa rozšírila do celého sveta a vydržala dodnes. Za všetko môže francúzsky kráľ Filip IV., ktorá v piatok 13. 10. 1307 začal s masovým likvidovaním rytierov templárskeho rádu. Od tých čias majú všetci pred kombináciou tohto čísla a dňa v týždni obrovský rešpekt. Niekedy piatok 13-teho nemáme počas roka ani jeden, niekedy naopak aj viac. Takýto deň nás čaká v každom mesiaci, ktorý začína v nedeľu.
Prečo 13-tka a prečo piatok?

Z numerologického hľadiska je toto číslo symbolom ukončenia čohokoľvek. Môže sa to týkať vzťahu ale aj práce. Trinástka tiež znamená neistotu a bolestnú skúsenosť. Podobne negatívne je vnímaný aj piatok. V histórii nájdeme niekoľko dôvodov, prečo je tomu tak. Spomeňme napríklad Veľký piatok, kedy ukrižovali Ježiša Krista alebo Čierny piatok, kedy padla newyorská burza. Mať prirodzený rešpekt pred takýmto dňom je bežné. No existujú aj ľudia, ktorí sa boja piatka 13-teho tak, že je to až na diagnózu. Jej oficiálny názov je paraskavedekatriafóbia.

Zdroj: pluska.sk/zena

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.