
Med je šiestou najčastejšie falšovanou a znehodnotenou potravinou v Európskej únii (EÚ).
Podpísal sa pod to celosvetový nedostatok medu a zvýšený dopyt po ňom. Upozornil na to Juraj Majtán z Ústavu molekulárnej biológie Slovenskej akadémie vied (SAV), ktorý sa venuje výskumu medu.
Podľa neho je len málo možností, ako znížiť riziko, že kúpime falošný a znehodnotený med. „V prvom rade sa treba vyhýbať medom, pri ktorých nie je známy ich zreteľný pôvod, ako napríklad „zmes medov z krajín EÚ a mimo EÚ“,“ radí.
Najlepším rozhodnutím pre spotrebiteľa je podľa neho kúpa medu od overeného včelára vo svojom okolí. Ako tvrdí, takzvaní „hoby včelári“ nemajú dôvod falšovať med a svoju produkciu predajú hneď v ten rok, ako med vytočia. Starnutím med totiž nestráca len na chuti, ale aj na svojom pozitívnom zdravotnom účinku.
„Z dôvodu každoročnej nižšej produkcie medu a vysokého dopytu po tejto komodite môžeme predpokladať, že frekvencia falšovania medu bude narastať,“ podotkol Majtán.
Zdroj: TASR