Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Kapor na vianočnom stole? Omyl. U Slovákov víťazí iná ryb(k)a!

Osem z desiatich českých aj slovenských domácností si počas roka (od októbra 2017 do septembra 2018 kúpilo ryby. Na ich nákup sme sa vybrali sa vybrali v priemere 7-krát do roka.

V oboch krajinách skončil v nákupnom košíku najčastejšie kapor, losos a pstruh. V mrazenom segmente dominuje treska. Na slovensku tvorí viac ako polovicu trhu, v Čechách je to o niečo menej.

Hoci sú ryby na pultoch predajní dostupné celoročne, v tomto období si pri zmienke o nich vybavíme najčastejšie pouličný predaj živých kaprov z kadí na trhoviskách alebo pred supermarketmi a tiež predvianočný nákupný zhon.

V Česku si domácnosti v rámci jedného nákupu kúpili 0,7 kg rýb, na Slovensku o niečo viac. Vďaka tomu je celková ročná spotreba rýb na jednu slovenskú domácnosť vyššia – 5,1 kg.

Kapor skončil vlani v decembri v nákupnom vozíku v prípade 23-och % českých domácností. A hoci kapra považujeme aj na Slovensku stále za symbol Vianoc, najväčší počet slovenských domácností, si na rozdiel od českých, kúpilo koncom roka 2017 tresku. Ďalší v poradí, čo do počtu kupujúcich, bol losos a až potom kapor.

Zdroj: TASR

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.