Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Ženy alebo muži? Kto si dokáže za mesiac ušetriť viac peňazí?

Slováci si dokážu ušetriť v priemere 106 eur mesačne. Oproti ostatným sledovaným krajinám je Slovensko na druhom mieste po Rakúsku, kde za mesiac ušetria 245 eur. Tretí Česi si dokážu odložiť bokom mesačne 96 eur.

Vyplýva to z prieskumu, ktorý pri príležitosti Svetového dňa sporenia (31.10).

Z hľadiska pohlavia ušetria na Slovensku viac muži, ktorí si mesačne odložia o 30 % viac (124 eur oproti 87 eurám). Najviac si však mesačne odložia mladí ľudia do 29 rokov, a to až 114 eur. Dôvodom sú nižšie náklady na život (mnohí stále využívajú mama hotel), zároveň sú však dosť zodpovední a môže im pomáhať aj situácia na pracovnom trhu – mnohým firmám chýbajú zamestnanci, sú ochotné platiť viac a mladí ľudia ochotnejšie menia zamestnávateľov, prípadne sa sťahujú aj za prácou.

Slováci si najčastejšie odkladajú peniaze ako finančnú rezervu, ktorú môžu využiť v prípade nečakaných výdavkov. Ako vyplýva z analýzy, robí tak až 95 % ľudí. Sporia si však aj na menšie či väčšie rekonštrukcie domu alebo bytu a na nákupy (67 %). Na šetrenie si do budúcnosti (ako prilepšenie k dôchodku) myslí o niečo viac ako polovica Slovákov. Na lepší príjem v starobe si odkladá najviac Čechov (59 %), najmenej Chorvátov (14 %). Tretina Slovákov si necháva peniaze bokom na letnú či zimnú dovolenku, dve tretiny si šetria do budúcnosti bez konkrétneho cieľa.

Čoraz viac Slovákov si podľa analytikov odkladá peniaze na sporiaci bankový účet (67 %).

Zdroj: TASR

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.