Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Robíte to, čo ste vyštudovali?

Až 46% absolventov nikdy nepracovalo vo vyštudovanom odbore.

Vo vyštudovanom vysokoškolskom odbore nikdy nepracovalo až 46% absolventov. 20% pracujúcich absolventov titul podľa ich vlastného vyjadrenia ani nepotrebuje.

Výsledky prieskumu zrealizované Centrom vedecko-technických informácií (CVTI) prezentoval minister školstva Juraj Draxler a k nahliadnutiu budú aj na portáli www.lepsieskoly.sk, ktorý by sa mal spustiť ešte tento týždeň. Stránka pomôže študentom pri rozhodnutí, kam ísť na vysokú školu.

Ako ďalej ukázal prieskum, 35% vysokoškolákov pracuje vo svojom odbore po celý čas od ukončenia štúdia. Podľa ministra však pribúdajú študenti, pre ktorých na trhu práce nie je priestor. Prieskum sa takisto na základe údajov zo Sociálnej poisťovne venoval platom, a teda, koľko zarábajú absolventi z jednotlivých univerzít či fakúlt. „Keď sme sa pozreli na údaje o platoch spracovaných na základe údajov zo Sociálnej poisťovne, zistili sme, že existujú priepastné rozdiely, niekedy presahujúce aj tisíc eur,“ povedal šéf rezortu školstva.

Najlepšie zarábajú podľa jeho slov absolventi informatiky či elektrotechniky, v ich prípade je aj 100%-ná úspešnosť v odbore, ktorý vyštudovali. Výrazne menej zarábajú vysokoškoláci, ktorí ukončili sociálnu prácu či humanitné vedy. „Dobre sa však umiestňujú aj absolventi klasických veľkých univerzít, ako je Univerzita Komenského, Slovenská technická univerzita či Ekonomická univerzita v Bratislave,“ dodal Draxler s tým, že títo absolventi majú tiež relatívne najlepšie platové ohodnotenie.

Zdroj: SITA

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.