Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Možno máte chrípku. A možno ste len prechladli!

Chrípku si netreba mýliť s prechladnutím, pripomínajú to odborníci z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Chrípková sezóna sa začala v októbri a potrvá až do konca apríla. Niekedy je však náročné rozlíšiť chrípku od iných respiračných infekcií a mnoho ľudí si ju často mýli so silným prechladnutím.

Chrípka prichádza náhle a sprevádza ju vysoká teplota – 38 stupňov Celzia. Na začiatku je typická bolesť kĺbov a svalov a silná bolesť hlavy. Chrípka sa prejavuje aj suchým a dráždivým kašľom, zimnicou a tiež triaškou. Po 48-ch hodinách môže prísť nádcha a bolesť hrdla. Ak sa choroba neskomplikuje, tieto príznaky po troch až piatich dňoch odznejú, hoci únava a slabosť môžu trvať dlhšie. K úplnému uzdraveniu zväčša dôjde po dvoch až štyroch týždňoch od prvých príznakov.

Príznaky prechladnutia sú nádcha, kýchanie, slzenie očí a podráždené hrdlo. Prechladnutie je obmedzené na horné dýchacie cesty, nie je sprevádzané vysokou teplotou, bolesťami kĺbov ani svalov.

Chrípku treba vyležať. Ide o vírusové ochorenie, preto sa nelieči antibiotikami. Dôležité je prijímať tekutiny a vitamíny, obmedziť kontakt s ostatnými ľuďmi počas trvania príznakov, aby sa zabránilo nákaze, a používať jednorazové papierové vreckovky.

Pri prechladnutí sa stačí pár dní zdržiavať doma, tiež piť veľa tekutín, najlepšie teplého čaju, prípadne užívať voľne dostupné lieky, ktoré odporučí lekárnik. Ak ochorenie trvá dlhšie ako 3 dni, teplota sa zvyšuje a príznaky neustupujú, odborníci radia kontaktovať ošetrujúceho lekára.

Zdroj: TASR

Photo: unsplash.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.