Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Ochladilo sa. Zásoby medu už máte?

Po mede siahajú chorí počas jesene oveľa častejšie než v lete.

V horúcom čaji by pritom svoje účinky stratiť nemal.

"Bežne pripravovaný čaj má teplotu 80 až 90 stupňov Celzia. Keď sa doň ponorí lyžička s medom a zamieša sa, tak teplota čaju rýchlo klesne. Teplotná záťaž na med teda nie je taká vysoká a dlhá, aby došlo k znehodnoteniu medu a zdraviu prospešných látok, ktoré obsahuje," vysvetlil bývalý včelár Milan Špaček.

Kryštalizácia medu je jeho prirodzenou vlastnosťou a tiež dôkazom toho, že je kvalitný a manipulovalo sa s ním šetrne.

Správne uskladniť a poriadne zatvoriť

Medu však neprospieva svetlo a vysoké teploty, preto by sa mal skladovať v tme a suchu (pri teplote do 25 stupňov Celzia). Ideálna je podľa Špačeka špajza alebo chladnička. Med pohlcuje vlhkosť zo vzduchu, ale aj pachy, preto sa odporúča dbať aj na to, aby bol správne uzatvorený.

Med sa nekazí, ale … "Pokiaľ med nie je kvalitný a má v sebe vysoký podiel vody, môže začať kvasiť. Z tohto dôvodu odporúčam len kvalitné medy, ktoré prešli prísnou kontrolou zloženia," upozornil Špaček.

Zdroj: TASR

Photo: unsplash.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.