Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Dávate deťom vreckové? Mali by ste! ;-)

Finančná gramotnosť je jednou z najdôležitejších zručností, ktorú môžu rodičia odovzdať svojim deťom a pripraviť ich tak na reálny život.

Deti by sa mali už odmalička zoznamovať s hodnotou peňazí.

"Pri návšteve obchodu si nájdite chvíľu času a ukazujte dieťaťu cenovky. Všímajte si spolu to, že každý tovar má inú cenu a rozprávajte sa o tom," radí odborník.

Dieťaťu je dobré zaobstarať pokladničku a motivovať ho k tomu, aby si do nej ukladalo peniaze, ktoré dostane. Na sporenie by si deti mali zvykať už od útleho veku. Keď napríklad dieťa dostane pár eur od starých rodičov, malo by ich spoločne s rodičom hodiť do pokladničky, a raz za dva týždne potom obsah vysypať a spoločne spočítať, aby videlo, že ich tam je čím ďalej viac.

Deti od 9 do 12 rokov mali dostávať vreckové, aby sa naučili hospodáriť so skutočnými peniazmi. Výška sumy závisí od možností danej rodiny, no rozhodne to netreba preháňať. Keď deti neposlúchajú, rodičia by im vreckové nemali hneď rušiť. Nie sú to peniaze za odmenu, ale suma, s ktorou sa majú naučiť hospodáriť.

"Ak si chce dieťa kúpiť niečo väčšie a drahšie, motivujte ho, nech si aspoň časť peňazí nasporí z vlastného vreckového. Vytvára si tak užitočné návyky a nebude sa bezvýhradne spoliehať len na to, že mu vo všetkom v živote pomôžu rodičia," pripomína odborník.

Je dobré sa s deťmi porozprávať o požičiavaní peňazí (si) a živote na dlh. Dieťa by malo vedieť, že je dobré si sporiť a mať svoje vlastné peniaze, nie si len požičiavať a zadlžovať sa. Vo veku 13 až 16 rokov je už vhodné ich zapojiť do debát o rodinných financiách. Rozpočítať im, koľko sa mesačne spláca na hypotéku, poistky a ďalšie pravidelné mesačné poplatky.

"Približne v pätnástich rokoch je už dieťa dostatočne samostatné na to, aby ste mu založili prvý účet. Na ten si môže poslať svoje prvé zárobky z brigád. Naučíte ho vyberať peniaze či platiť kartou. A za 3 roky, keď dovŕši plnoletosť, už sa o svoje financie zvládne do istej miery postarať samo," dodáva odborník.

Zdroj: TASR

Photo: unsplash.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.