Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Čo by mala obsahovať vaša cestovná lekárnička?

Lekárnička by mala byť súčasťou batožiny každého cestovateľa!

"Obsah cestovnej lekárničky záleží na krajine, do ktorej cestujeme, na dĺžke pobytu a dostupnosti zdravotníckej starostlivosti," uviedol hlavný hygienik (SR) Ján Mikas.

Príbalové letáky všetkých liekov treba ešte doma pred odchodom prečítať. "Bezpodmienečne treba splniť všetky podmienky na skladovanie a uchovávanie liečiv, prísne dodržiavať indikácie, kontraindikácie, zohľadniť vedľajšie účinky, interakcie s inými liekmi," zdôraznil.

Lekárnička musí byť v suchu, chlade, tme – a to tak, aby nedošlo k poškodeniu jej obsahu.

Cestovná lekárnička by podľa Mikasa mala obsahovať tabletky proti horúčke a bolestiam hlavy, kvapky do nosa a očí, prípadne aj ušné kvapky, lieky proti hnačke, ako aj nevoľnosti. V cestovnej lekárničke by nemali chýbať ani lieky proti zápche, antihistaminiká, antialergický krém potrebný pri uštipnutí hmyzom, v prípade potreby aj lieky na ochranu proti malárii, repelent a dezinfekčný prostriedok. Pribaliť sa do nej majú aj pohotovostné obväzy, lieky proti plesňovej infekcii nôh, ako aj obväzová vata, pinzeta, nožničky a náplasti.

Niektoré ochorenia sa môžu prejaviť počas cesty alebo hneď po návrate. Väčšina sa však prejaví najneskôr do 6-tich až 12-tich týždňov.

Zdroj: TASR

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.