Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Cenné rady od odborníka: Nepokazte si dovolenku!

Dovolenku pri mori môžu znepríjemniť zdravotné ťažkosti: spálenie slnkom, popŕhlenie medúzou alebo bodnutie morského ježka.

Predísť sa im dá preventívnymi opatreniami, vysvetľuje záchranár Miroslav Nagy.

Pri mori je efekt odrazeného slnka od piesku a od vodnej hladiny niekoľkokrát silnejší než slnečné žiarenie na Slovensku. V rámci prvej pomoci pri popálení pokožky od slnka je potrebné z tela zmyť opaľovací krém a sprchovať sa čistou vodou (bez gélov a mydla) a predísť tak ďalšiemu podráždeniu pokožky.

„V prvom rade treba prerušiť pôsobenie slnka na pokožku. Následne telo schladíme studenou vodou, nie ľadovou, aby sme predišli prípadnému podchladeniu,“ vysvetlil Nagy. Začervenanie a pálenie pokožky môžu zmierniť prípravky obsahujúce aloe vera alebo D-panthenol.

Na dovolenkách tiež často dochádza k popŕhleniu medúzou, čo spôsobuje okamžitú ostrú bolesť. Na pokožke vtedy ostávajú drobné pichliače, ktoré je dobré odstrániť uterákom alebo pieskom a opláchnuť slanou vodou. Zasiahnuté miesto na koži treba potrieť roztokom síranu horečnatého, octom alebo alkoholom. Háčik morského ježka sa pri bodnutí odlomí a pevne uchytí do kože, najčastejšie do chodidla. Po bodnutí je dôležité nedostupovať na zranené chodidlo a dostať sa urýchlene z vody von. Pri vyberaní pichliača treba dávať pozor, aby sa nezlomil a jeho kúsok neostal v nohe, keď by hrozilo riziko zápalu. Ranu je dôležité opláchnuť vodou a vydezinfikovať.

Nagy ďalej radí: navštíviť pred cestou lekára a v prípade dlhodobých zdravotných ťažkostí si pribaliť lekárske správy, lekárničku a dostatočné množstvo liekov. Počas dlhej cesty lietadlom, autobusom aj autom je potrebné myslieť najmä na dostatočný príjem tekutín. „Netýka sa to iba starších pacientov. Najmä dlhá cesta autom alebo autobusom s malými prestávkami je často náročná a človek radšej neprijíma tekutiny, aby nemusel vodič zastavovať častejšie. Považujem to však za obrovskú chybu,“ povedal Nagy.

Zdroj: TASR

Photo: unsplash.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.