Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Klobúk za 350-tisíc eur už má nového majiteľa!

Predal sa v dražbe.

Dvojrohý klobúk Napoleona, ktorý ho údajne zanechal na bojovom poli pri Waterloo, sa v dražbe vo francúzskom Lyone predal za 350-tisíc eur.

Dražba prebehla v pondelok, v deň 203. výročia bitky pri Waterloo.

Francúzsky vojvodca Napoleon počas svojej "kariéry" použil okolo 120 klobúkov. Možnosť, že vydražený exemplár skutočne patril Napoleonovi, potvrdzuje viacero detailov, úplne isté to však nie je.

"(Napoleonov klobúk) sa musí zhodovať vo všetkých údajoch, vo veľkosti hlavy, ale sú tu aj malé detaily: neznášal výstuž, ktorá musela byť vždy odstránená a požadoval menšie spevnenia v určitých bodoch, aby klobúk dobre držal," vysvetlil počas dražby Étienne De Baecque, dražiteľ aukčného domu De Baecque et Associés, ktorý aukciu pripravil. Priznal však, že tak, ako v prípade každého historického artefaktu, aj v tomto prípade existuje priestor pre pochybnosti.

Dvojrohý klobúk (bicorne) vyrobený z plsti našiel istý holandský kapitán po tom, ako francúzsky cisár utiekol z miesta bitky pri Waterloo, ku ktorej došlo 18. júna 1815.

Klobúk, na ktorom sa nachádza viacero kazov, bol vydražený v drevenej škatuli, v ktorej ho prezentovali počas Medzinárodnej výstavy v Bruseli v roku 1897.

Zdroj: TASR

Photo: nbcnews.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.