Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Rady odborníkov na tému kliešte: Vykývať, nie vytočiť!

Vata, tekuté mydlo a oleje sú zakázané.

Čo s prisatým kliešťom? Z tela ho najjednoduchšie odstránime pinzetou, háčikom alebo klieštikmi – čo najbližšie pri koži.

Kliešťom treba jemne hýbať do strán a potom ho pomaly, kolmo k pokožke, vytiahnuť. Ak sa niekto rozhodne kliešťa vytočiť, hrozí, že nedôjde k vybratiu hlavičky.

Miesto treba dezinfikovať jódovou tinktúrou, prípadne silnejším alkoholom.

Pri odstraňovaní kliešťa je potrebná opatrnosť, dôležité je nerozpučiť a neudusiť ho. Z tela ho treba odstrániť čo najskôr. "Nemožno si pomáhať vatou, nanášať na neho tekuté mydlo a olejové prípravky," radí Úrad verejného zdravotníctva SR.

Môže totiž dôjsť k vyprázdneniu obsahu čriev kliešťa do rany, čím sa zvyšuje riziko nákazy ochoreniami, ktoré prenáša. Ak sa ho z tela nepodarí dostať celého, je vhodné vyhľadať zdravotnícku pomoc. Lekára treba navštíviť aj v prípade, ak rana po vybratí kliešťa neustúpi ani po niekoľkých dňoch.

Kliešte sa v prírode objavujú najviac od apríla do októbra. Nachádzajú sa po celom Slovensku, nie všetky sú však nosičom vírusu. Tie nakazené sú predovšetkým pozdĺž rieky Váh.

Ako sa obliecť do prírody?

V prírode sa preto treba chrániť správnym odevom a používať repelent. Ľudia by si mali obliecť dlhé nohavice zapravené do ponožiek a tričká s dlhými rukávmi. Odev by mal byť svetlý. Vhodné je vyhýbať sa vysokým trávam a kríkom, kde sa kliešte združujú najviac.

Pri kontrole oblečenia a tela sa treba sústrediť na oblasť hlavy, krku, podpazušia, pupka, slabín, intímnych miest a nôh. U detí sa kliešť často nachádza na hlave vo vlasovej čiare a za ušami. Počas prehliadky je vhodné použiť aj lupu.

Zdroj: teraz.sk/magazín

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.