Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Školáci by sa po príchode z vyučovania domov mali učiť najskôr po 16-tej!

Prečítajte si zopár dobre mienených rád o režime školákov.

Je zbytočné, aby sme deti, keď sa vrátia zo školy, hneď nútili, aby sa učili alebo si robili úlohy. Sadnúť si za knihy a učiť sa by mali až okolo štvrtej-piatej popoludní.

Ak má školák dobre zvládnuť prechod z dvojtýždňových zimných prázdnin do školy, je nevyhnutné, aby mu rodičia upravili jeho denný režim. "Aby sa dieťa dokázalo sústrediť na učenie a pripraviť sa na množstvo písomiek a skúšok pred polročnou klasifikáciou, musí mať dostatok energie a oddychu," upozorňuje psychologička Denisa Maderová.

V tejto súvislosti tiež zdôraznila nevyhnutnosť obmedziť dieťaťu aktivitu pri počítači a vymedziť čas, v ktorom sa môže hrať. "Určite by za počítačom nemal byť školák viac ako dve hodiny denne a najmä nie večer, tesne pred spaním." Varovala najmä pred večerným hraním hier. "Tie stimulujú mozgovú aktivitu, deti potom nevedia zaspať, ráno sa im zle vstáva, sú unavené, čo sa potom prejaví v škole nedostatočnou sústredenosťou," ozrejmila.

"Dôležité je zadeliť čas." Odporúča preto nevenovať sa učeniu hneď po príchode zo školy. "V škole sa dieťa venovalo dlhý čas mentálnej aktivite, aj samotný mozog je v poobedňajších hodinách naprogramovaný na oddych," upozornila. "Tento čas je vhodný, aby sa dieťa zahralo, venovalo svojim záľubám, išlo von na čerstvý vzduch," vysvetlila. Približne po 16-tej je vhodný čas začať sa pripravovať do školy.

"Určite však nie je dobré, aby sa dieťa učilo večer, tesne pred spaním, keď je fyzicky i mentálne unavené," upozornila. Hodiny pred stanoveným časom ísť spať odporúča už len pasívny oddych, bez stimulujúcej aktivity, napríklad čítanie knižky či sledovanie televízie.

Zdroj: TASR

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.