Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Chrípka & prechladnutie. Viete, aký je medzi nimi rozdiel?

Úrad verejného zdravotníctva SR preto radí – nepodceňovať prevenciu, chrípka totiž nie je banálne ochorenie.

"Treba si dopriať vitamíny, otužovať sa, pravidelne vetrať a často si umývať ruky," radí hlavný hygienik SR Ján Mikas. Silnejšiu imunitu podporíme aj dostatkom spánku či minimálne polhodinovým denným cvičením alebo prechádzkou.

Mikas radí jesť ovocie a zeleninu s vyšším obsahom vitamínu C, ako sú jablká, kyslá kapusta, citrusy, paprika, brokolica, chren alebo cesnak.

Najúčinnejšou ochranou je však očkovanie, ktoré na Slovensku hradia všetky zdravotné poisťovne. Treba ho však podstúpiť v októbri alebo v novembri.

Hygienici ho odporúčajú predovšetkým tehotným ženám, chronicky chorým, zdravotníckym pracovníkom, starším ľuďom a deťom od šiestich mesiacov do piatich rokov.

Chrípka sa prejavuje teplotou nad 38 stupňov Celzia, bolesťou kĺbov a hlavy – často za očami, suchým dráždivým kašľom, postupne môže sa prejaviť nádcha aj bolesť hrdla.

"Ochorenie je potrebné vyležať a nezaberajú na naň antibiotiká. Odporúčajú sa lieky tlmiace bolesti hlavy, svalov a na zníženie bolesti," povedal Mikas.

Ľudí trápi na jeseň okrem chrípky aj prechladnutie. To sa prejavuje postupne. Kĺby bolia len zriedkavo, jedným z možných príznakov je kašeľ. Nádcha a bolesť hrdla sa prejavia hneď od začiatku, teplota nie je vyššia ako 38 stupňov Celzia. Prechladnutie sa dá liečiť liekmi na zmiernenie kašľa či horúčky. Dôležité je piť dostatočné množstvo tekutín. Príznaky zvyknú ustúpiť do dvoch až piatich dní.

Zdroj: tasr.sk

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.