Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Pivo: Naozaj sa z neho priberá? ;-)

Prvý augustový piatok je Medzinárodným dňom piva.

Na Slovensku sa za rok uvarí 240 miliónov litrov piva v sedemdesiatich pivovaroch!

V minulom roku to bolo 74 % alkoholického piva, 22 % miešaných pív a 4 % nealkoholického piva.

„Pivo je najobľúbenejším alkoholickým nápojom Slovákov, čo potvrdzujú aj aktuálne štatistiky. Jeho spotreba v poslednom období rastie. V prepočte na jedného obyvateľa za rok ho Slováci vypijú až 73,1 litra na hlavu,“ prezradila Jana Shepperd, prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu.

„To, že máme doma naozaj čo ponúknuť, potvrdzuje aj Slovenská pivná korunka, anonymná degustačná súťaž o najlepšie slovenské pivá, do ktorej tento rok 27 pivovarov prihlásilo až 137 vzoriek svojich pív.“

Obľúbené miešané a ochutené pivá sú na trhu od roku 2011. Alkoholické radlery si rado vyberie z ponuky aspoň raz mesačne 41 % zákazníkov. Pre nealkoholický radler sa aspoň raz mesačne rozhodne 38% spotrebiteľov.

Napriek prevládajúcim mýtom, že sa z piva priberá, obsahuje pivo menej kalórií ako väčšina iných nápojov. V skutočnosti má 100 ml svetlého piva približne 39 kalórií, čo je menej ako kalorická hodnota rovnakého množstva bieleho vína, mlieka alebo pomarančového džúsu.

Konzumácia piva v primeranom množstve dokáže poskytnúť ochranu pred srdcovo-cievnymi chorobami, vysokým krvným tlakom, infarktom, mŕtvicou či demenciou.

Zdroj: teraz.sk

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.