Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Lýdia Eckhardt a Valentino dnes oslavujú narodeniny! ;-)

Náhoda? Dvaja renomovaní módni návrhári sa narodili 11-teho mája.

Renomovaná slovenská módna návrhárka Lýdia Eckhardt dnes oslavuje 55 rokov!

Lýdia Eckhardt sa narodila 11. mája 1962 v Humennom. Po absolvovaní gymnázia študovala na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Kariéru módnej návrhárky odštartoval jej záujem šiť si oblečenie pre seba, keďže s obmedzenou ponukou v obchodoch nebola spokojná. Čoskoro o jej výtvory prejavili záujem aj kamarátky, neskôr prišiel konkurz do Štúdia módy Emmy Tekelyovej a úplne prvá kolekcia nazvaná Safari. Svoj prvý salón otvorila 2. mája v roku 1991 v Bratislave.

Individuálny prístup k zákazníčkam, dôraz na citlivý výber špičkových materiálov a kvalitné vypracovanie so zmyslom pre detail urobili z Lýdie Eckhardt módneho tvorcu zvučného mena. Svoje kolekcie každoročne predstavuje na exkluzívnych domácich aj zahraničných módnych prehliadkach. Jej šaty nosia známe osobnosti politického, kultúrneho a spoločenského života. Podľa nej totiž móda nie je len na pozeranie, ale predovšetkým na to, aby ju ľudia s radosťou nosili. Trendy hľadá na ulici, inšpiruje sa ľuďmi samotnými a individuálne reaguje na ich potreby.

Svetoznámy taliansky módny návrhár Valentino Clemente Ludovico Garavani, známy ako Valentino, má dnes 85 rokov. Medzi jeho najznámejšie zákazníčky patrila napríklad americká herečka Elizabeth Taylor či bývalá prvá dáma Spojených štátov amerických Jacqueline Kennedyová-Onassisová.

Narodil sa 11. mája 1932 v talianskom meste Voghera neďaleko Milána. Módnym návrhárom chcel byť už od detstva. Vyštudoval špecializovanú francúzsku odevnú a designérsku školu vo francúzskom Paríži. Ešte ako študenta ho nominovali na prestížnu cenu za módny dizajn, vďaka čomu si ho všimli módne domy a jeho kariéra sa začala sľubne vyvíjať na profesionálnej úrovni.

V roku 1959 sa Valentino vrátil do talianskeho Ríma, kde si chcel vybudovať vlastnú značku. Hneď na začiatku roka 1960 sa mu to podarilo, priamo na ulici Via Condotti. Šokovaný, ale nesmierne poctený, sa cítil Valentino vo chvíli, keď ho počas nakrúcania v Taliansku v butiku svojou návštevou poctila herečka Elizabeth Taylor. Od tohto momentu ho začali rad radom vyhľadávať všetky hollywoodske celebrity zvučných mien.

Prvá módna prehliadka na medzinárodnej úrovni na seba nenechala dlho čakať. Valentino ju usporiadal ešte v roku 1962 v talianskej Florencii. Svoju famóznu kolekciu bezfarebných modelov, vytvorených v škále odtieňov bielej, béžovej, kriedovej a pieskovej, Valentino odvážne prezentoval v dobe plnej psychadelických farieb. Jeho iniciálka "V" sa vo svete módy začala objavovať od roku 1967. Valentino sa stal módnym kráľom a boli to práve jeho čipkové minišaty, v ktorých sa Jacqueline Kennedyová vydávala za Aristotela Onasisa. Jej fotografia vtedy rýchlo ozdobila titulky všetkých módnych magazínov po celom svete.

Valentino sa vo svojej tvorbe od začiatku snažil naplniť túžbu vytvárať šaty oslavujúce ženské krivky, zvýrazňujúce ich zmyselnosť a krásu. Venoval sa aj navrhovaniu vôní a parfumov. V 80. rokoch 20. storočia vytvoril líniu detskej módy a líniu pre mladých, ktorú pomenoval po svojom psovi – Oliver. Módny návrhár si samého seba zahral aj v americkom filme The Devil Wears Prada (Diabol nosí Pradu, 2006). V januári 2008 oficiálne ukončil svoju kariéru.

Zdroj, photo: teraz.sk; bio.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.