Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Pred 10-mi rokmi vyhlásil, že s hudbou nadobro končí. Stále však vypredáva koncertné haly!

17. novembra prichádza do kín film Richard Müller: Nespoznaný.

Hudobník Richard Müller patrí už štvrťstoročie k najvýraznejším slovenským osobnostiam. Jeho skladby ovplyvnili nové a nové generácie Slovákov a Čechov, jeho albumy má doma viac než milión ľudí. Patrili mu 90-te roky, v novom miléniu však prišiel pád. Pred 10-mi rokmi vyhlásil, že s hudbou nadobro končí, no odvtedy sa už niekoľko ráz vrátil na scénu za potlesku vypredaných koncertných hál.

Akú cenu musí Richard Müller platiť za to, aby mohol robiť prácu, ktorú má rád? Aj to odhaľuje dokumentárny film Richard Müller: Nespoznaný, ktorý odhaľuje intímny život tejto legendy.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Režisérom filmu je dokumentarista Miro Remo, kreatívnym producentom Marek Kučera. Počas 3-ročného nakrúcania sa pokúsili vyskladať portrét svojho obľúbeného speváka. Film sa nakrúcal počas príprav a turné Müllera s kapelou Fragile v rokoch 2013 až 2016.

Snímka však nezobrazuje len lesk reflektorov, ale najmä tvrdú prácu, ktorá sa skrýva za Müllerovými úspechmi. Nekonečné cestovania, úsmevy pri rozhovoroch s cudzími ľuďmi, izolácia, stres a únava – aj to je cena, ktorú musí spevák platiť za to, že môže robiť svoju hudbu. Vďaka jeho osobným filmovým archívom sa dokument vracia zo súčasnosti späť do jeho umeleckej aj osobnej minulosti.

"Témy ako Richardova choroba, skúsenosti s drogami, vzťahy so ženami sa vo filme tiež čiastočne objavia. Ale my sme sa, pravdaže, neznížili na úroveň bulváru. Snažili sme sa tieto momenty zaradiť do kontextu Richardovho života tak, aby ho divák mohol lepšie a komplexnejšie pochopiť. Nemyslím si však, že Nespoznaný je kontroverzný film," okomentoval snímku režisér Remo a dodal: "Nazdávam sa skôr, že je to film ľudský, film o obdivuhodnom umelcovi, ktorý stále bojuje, a to aj navzdory životným komplikáciám, ktoré sa na neho rokmi ‚navešali‘."

V 90-minútovom dokumente vystupujú aj viaceré osobnosti slovenského a českého šoubiznisu, napríklad Dan Bárta, Helena Vondráčková, Martin Dejdar, Marián Čekovský, Adela Banášová, Ján Kuric či Michal Horáček, ktorí sa zamýšľajú nad aurou, úspechmi aj pádmi Müllera. Nechýbajú ani rozhovory s osudovými ženami jeho života – Soňou Müllerovou, Ivou Bittovou a Vandou Wolfovou.

Film Richard Müller: Nespoznaný prináša do kín po celom Slovensku od 17. novembra Asociácia slovenských filmových klubov.

Zdroj: teraz.sk; YouTube

Photo: muller.sk

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.