Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

V hlavnej úlohe pomarančová kôra!

Ak ju po zjedení pomaranča vyhadzujete do odpadkového koša, robíte chybu.

Sezóna pomarančov je akousi predzvesťou blížiacich sa vianočných sviatkov. Toto chutné zimné ovocie máme vo zvyku ošúpať a pomarančovú kôru automaticky vyhodiť do koša. Oveľa praktickejšie však bude – (z)recyklovať ju. Ako?

Ako náhradu za predražené pleťové masky. Krémy na pokožku sú k dostaniu na každom rohu, ich cena však často nezodpovedá účinku, ktorý sľubujú. Domáca pleťová maska z pomarančovej kôry však skutočne pohltí toxíny a olej, vďaka čomu získa pleť svieži a žiarivý vzhľad.

Na podporu rastu vlasov. Každá žena sníva o dlhých zdravých vlasoch a ani muži nie sú v tomto smere výnimkou. Do starostlivosti o korunu krásy sa preto oplatí zaradiť aj pomarančovú kôru. Jednak pomáha zbaviť sa lupín, jednak podporuje rast vlasov. Pomarančovú kôru pritom stačí vložiť na noc do vody a na druhý deň si touto vodou opláchnuť vlasy.

Ako domáci čistiaci prostriedok. Zmiešajte pomarančovú kôru s niekoľkým šálkami organického bieleho octu a nechajte odstáť po dobu jedného týždňa. Vzniknutú zmes môžete neskôr použiť na čistenie domácnosti, pričom sa nemusíte obávať alergií z chemikálií, ktoré bežné čistiace prostriedky z obchodu obsahujú.

Proti otravným komárom. Tento hmyz je neželaným spoločníkom najmä v letnom období, pomarančová kôra však poslúži ako výborná ekologická zbraň. Vôňa z nej pôsobí na komáre odpudzujúco, preto ju stačí položiť k oknu.

Ako záchrancu hnedého cukru. V prípade, že ho necháte dlhšie otvorený a stvrdne vám, pomarančová kôra bude určite nápomocná. Kúsok z nej vložte do balíčka a uvidíte, čo sa bude diať! 🙂

Zdroj: kamzakrasou.sk

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.