Stačí dodržať 4 kroky a čierne zlato, ako kávu volajú kávičkári, si pripravíte aj v pohodlí domova.
Doma pripravená káva nie je "taká dobrá" ako tá, na ktorú chodíme do kaviarne.
Tiež si to myslíte? To ale neznamená, že sa to nedá zmeniť! 😉
Dobrá káva: Bez kvalitnej zmesi to nepôjde. A takú, bohužiaľ, v supermarketoch nekúpite. Tu totiž platí pravidlo ako pri bežnom varení – jedlo je rovnako dobré, aké dobré sú použité suroviny. Preto je ideálne kúpiť si čerstvú kávu, ak je to možné, rovno z pražiarne.
Pravidlo 15: Ide o dôležité pravidlo, ktoré však nie je jednoduché dodržať. Upozorňuje na to, že zozbieraná káva by mala byť upražená najneskôr do 15-tich mesiacov. To však nie je všetko – treba ju zomlieť najneskôr 15 dní po pražení a zaliať vodou najneskôr 15 minút po jej zomletí!
Kvalita vody a teplota vody: Káva obsahuje až 99 % vody, teda je jasné, že voda jej chuť výrazne ovplyvní. Máte tvrdú, aromatickú alebo nekvalitnú vodu? Hľadajte alternatívu – filtračné kanvice, balenú vodu alebo vodu z prameňa. Zmena chuti k lepšiemu bude okamžitá. A zaváži aj teplota vody pri zalievaní – ideálnych je 90°C. V prípade, že vám voda zovrie v kanvici, počkajte cca 30 sekúnd a teplota vody klesne na požadovanú úroveň.
Čistota pol dobrej kávy: Nech si kávu v rýchlovarnej kanvici či v kávovare, je dôležité aby ste toto zariadenie mali vždy čisté. Dajte si na tom záležať! 😉
Zdroj: TASR
Photo: pixabay.com