Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Rodičia, pozor na rozprávky! Sú horšie než horory!

Myslíte si, že stačí, ak deťom zakážete pozerať Nočnú moru z Elm Street alebo Psycho a je všetko v poriadku? Podľa britských vedcov by ste si mali dať oveľa väčší pozor na rozprávky!

Tím Londýnskej univerzity si posvietil na 45 najlepšie zarábajúcich animovaných filmov v dejinách a porovnal ich vždy s najvýnosnejším filmom pre dospelých z daného roku. A záver? Kreslené rozprávky sú „prešpikované smrťou a skazou“. V rozprávkach nájdeme smrť spôsobenú strelnou zbraňou (Bambi, Peter Pan, Pocahontas), ubodanie (Snehulienka, Malá morská víla) či osirenie kvôli útoku barakudy (Hľadá sa Nemo). Celkovo hrozí kresleným postavičkám dvakrát častejšie smrť ako postavám vo filmoch pre dospelých.
Deti vo veku od dvoch do piatich rokov
pozerajú odhadom 32 hodín rozprávok týždenne. Rady sa pozerajú na rovnakú rozprávku niekoľkokrát, takže aj smrť v nej vidia niekoľkokrát. A to môže mať, podľa autorov štúdie, na deti – hlavne na tie malé – dlhotrvajúce následky.
Nedávne výskumy totiž naznačujú, že mediálne vystavenie skutočným traumám – napríklad teroristickým útokom – môže u detí spustiť príznaky posttraumatických stresových porúch. A zatiaľ čo u starších detí
je pravdepodobnejšie, že ich vystrašia správy o skutočných udalostiach, deti mladšie ako sedem rokov môžu vystrašiť scény, ktoré sú v rozprávke.
Autori štúdie preto odporúčajú:
Sledujte rozprávky spolu s deťmi, aby ste im mohli jednotlivé scény vysvetliť.

Zdroj: telkac.zoznam.sk

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.