Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Chystáte sa robiť vajíčkový šalát? Škrupiny nevyhadzujte!

Ak sa chystáte robiť vajíčkový šalát alebo dávate vajíčka do zemiakového šalátu, škrupiny určite nevyhadzujte! Poradíme vám, ako ich perfektne využijete v domácnosti.

Železo, vápnik, fosfor, vitamíny A,D,E,K, kvalitné proteíny…To všetko obsahujú vajíčka, ktoré sú bežnou súčasťou nášho jedálnička. Telu prospeje, ak si dáme 3-4 týždenne. Možno ste aj vy zúžitkovali vždy iba bielok a žĺtok a škrupiny putovali vždy do koša, ale keď si prečítate, na čo všetko sa dajú použiť, určite si ich budete odkladať.
Pomôžu vášmu kompostu
Ako sme už spomínali, škrupiny sú bohatým zdrojom vápniku, fosforu a ďalších látok, ktoré sa v komposte rozložia a zvýšia jeho kvalitu. Nevyhoďte ich preto do koša, ale zamiešajte do kompostu.


Rastliny sa vám poďakujú
Keď budete na jar sadiť, pridajte do pôdy škrupiny. Poslúžia ako kvalitné hnojivo. Platí to aj pri izbových rastlinách. Jednoducho ich pridajte do črepníka a premiešajte so zeminou. Zo záhrady ešte jeden tip – rozdrobené vaječné škrupiny dajte okolo rastlín, slimáky a húsenice by mali udržať v dostatočnej vzdialenosti.

Vyčistia povlak aj pripáleninu Od kávy či čaju zostáva v nádobách farebný povlak. Neviete, ako sa ho zbaviť? Nalejte do nich vodu, pridajte rozdrobené škrupiny a nechajte pôsobiť celú noc. Ráno ich jednoducho umyte. Škrupiny môžete použiť aj na pripálené hrnce, ak nemáte po ruke drôtenku.

Niečo pre pleť Máte problémy so svrbením pokožky? Vyskúšajte tento recept: do malej sterilnej nádobky dajte jablčný ocot a primiešajte do neho škrupiny, ktoré sa po niekoľkých dňoch rozpustia. Potom ho môžete začať používať.

Namiesto bielidla Chcete mať krásnu bielu bielizeň bez chémie? Zabaľte do vrecúška škrupiny z niekoľkých vajíčok a 2-3 plátky citrónu, dajte do práčky k bielizni a vyperte.

Zabudnite na upchatý odpad Ak dáte rozdrvené škrupiny do odpadového sitka, postupne sa dostanú do odpadu. Takto skvelo fungujú ako čistiaci prostriedok, ktorý odstraňuje mastnotu a nahromadené nečistoty.

Škrupina pre sliepku Keďže škrupiny obsahujú veľa vápnika, ktorý potrebujú aj sliepky na podporu znášky, pridávajte im do krmiva aj nadrobno rozdrvené škrupiny.

Škrupiny ako umenie
V neposlednom rade môžete škrupiny použiť na výrobu malých umeleckých diel, nielen veľkonočných kraslíc. Ak ich napríklad naplníte voskom, pridáte knôt a vymaľujete ich alebo obháčkujete, máte nápaditú, vlastnoručne vyrobenú sviečku.

Zdroj: plnielanu.zoznam.sk

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.