Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

YSL, otec ženského nohavicového kostýmu, by oslávil osemdesiatku!

„Srdce je mojím symbolom už dlhú dobu. Navrhol som ho na šaty, šály, látky. Srdce ma neopúšťa nikdy“, zvykol hovoriť.

Yves Saint Laurent, francúzsky módny návrhár, ktorý začínal u slávneho Christiana Diora, sa preslávil najmä ako autor nohavicových kostýmov a dámskych smokingov.

YSL by sa 1. augusta dožil 80 rokov.

Občianskym menom Yves Henri Donat Mathieu Saint Laurent sa narodil 1. augusta 1936 v alžírskom prímorskom meste Oran. Ako 17-ročný prišiel do francúzskeho Paríža, kde študoval na škole módy Chambre Syndicale de la Haute Couture. Jeho návrhy zverejňoval prestížny časopis Vogue, ktorého riaditeľ Michel de Brunhoff predstavil mladého návrhára slávnemu krajanovi Christianovi Diorovi. Saint Laurent uňho pracoval až do jeho smrti (v roku 1957).

Niektoré kolekcie už samostatne pôsobiaceho Saint Laurenta považovali v 60. rokoch 20. storočia za škandalózne. Bol jedným z prvých návrhárov, ktorý začal používať priehľadné látky (tzv. Nude-Look). Dôsledné používanie čiernych látok a elastického materiálu jersey sa spočiatku nestretlo s pochopením, ale aj tento trend sa nakoniec presadil.

V 60. a 70. rokoch minulého storočia pomohol spopularizovať tvídové obleky, úzke nohavice, čižmy do výšky stehien a ženský nohavicový kostým, ktorý sa stal klasikou. Kabátiky zbavil vypchávok a výstuh v páse, na hrudi a pleciach.

V roku 1971 predstavil kolekciu parfumov a dekoratívnej kozmetiky. Reklamná kampaň pre jeho pánsky parfum spôsobila obrovský škandál, pretože na fotografiách pózoval nahý Saint Laurent. Ďalší pánsky parfum o desaťročia neskôr spôsobil obdobný škandál. Na fotografiách v reklamnej kampani sa tentoraz objavilo nahé telo francúzskeho majstra Európy v džude Samuela de Cubbera.

"Srdce je mojím symbolom už dlhú dobu. Navrhol som ho na šaty, šály, látky. Srdce ma neopúšťa nikdy", zvykol hovoriť.

Módny návrhár Yves Saint Laurent zomrel 1. júna 2008 v Paríži vo Francúzsku vo veku 71 rokov na následky nádorového ochorenia mozgu.

Zdroj: teraz.sk

Photo: TASR

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.