Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Pochádzate z Prešovského kraja? Čítajte ďalej!

Na východnom Slovensku sa roztrhlo vrece s vydajachtivými pármi.

V minulom roku vstúpilo do stavu manželského v Prešovskom kraji spolu až 4 839 párov, čo je najviac za posledných desať rokov! V porovnaní s rokom 2014 počet sobášov vzrástol o 253.

Na východnom Slovensku naďalej pokračuje trend vyššieho veku partnerov, ktorí vstupujú do manželstva. Za desať rokov vzrástol približne o dva roky. Muži sa v minulom roku ženili v priemere ako 31-roční a nevesty mali okolo 28 rokov. Najstaršie páry vstupovali do manželstva v okrese Poprad (ženích 33, nevesta v priemere 29,5 roka), najmladšie v okrese Kežmarok (muži 28, ženy 26 rokov). Najviac uzavretých manželstiev u oboch pohlaví bolo vo vekovej skupine 25 až 29 rokov. Manželstvo uzatvorilo aj 27 mužov a 11 žien vo veku 65 a starší.

Snúbenci si svoje áno najčastejšie povedali v auguste.

Vlani sa v kraji rozviedlo 1 037 manželstiev, čo je v porovnaní s rokom 2014 o 173 rozvodov menej. Na 100 sobášov pripadlo 21 rozvodov. Najviac rozvodov na 100 sobášov zaznamenali v okrese Snina (34) a najmenej v okrese Sabinov (13). Návrhy pritom častejšie iniciovali ženy.

Priemerný vek rozvádzajúcich sa žien bol 39 rokov a mužov 42 rokov. Za desať rokov tento vek vzrástol v priemere o dva roky. Priemerná dĺžka trvania rozvedeného manželstva bola 15,7 roka. V minulom roku sa rozviedlo aj 227 párov po 25 rokoch manželstva a viac. Do dvoch rokov od uzavretia sobáša sa rozviedlo 43 manželstiev. Najčastejším dôvodom na rozvod je rozdielnosť pováh, názorov a záujmov.

Zdroj: teraz.sk

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.